Nieuwsbericht

Oplossingen voor fietsparkeren aan Zee bekend

Profielfoto van Erna van 't Westeinde
28 april 2022 | 1 minuut lezen

Op een zomerse dag een plek vinden om je fiets te parkeren in het centrum van Katwijk aan Zee is een uitdaging. Maar ook zonder bezoekers is het parkeren van fietsen in dit gebied soms lastig. Daarom onderzocht de gemeente welke toekomstbestendige oplossingen mogelijk zijn. De resultaten zijn hier inmiddels van bekend. Uit het onderzoek komt een aantal aanbevelingen voor de lange termijn voort. Daarnaast voert de gemeente voor de zomer al enkele maatregelen uit, zodat op korte termijn al stappen gezet worden om het fietsparkeren te verbeteren. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

De gemeente vindt fietsen belangrijk. De fiets is namelijk een veel duurzamere keuze dan de auto en bewegen is gezond. Om fietsgebruik te stimuleren is het onder andere noodzakelijk dat er voldoende aanbod van fietsparkeerplekken is. Genoeg parkeeraanbod voorkomt ook dat fietsen op onwenselijke plekken worden gestald en zo overlast veroorzaken. Denk hierbij aan het blokkeren van de stoep, waardoor het minder toegankelijk en begaanbaar is. Maar ook het straatbeeld dat onaantrekkelijk oogt door foutief geparkeerde fietsen. 

In het centrum van Katwijk aan Zee zijn nu ongeveer 600 parkeerplekken voor fietsen, terwijl in de huidige situatie 800 nodig zijn. Naar verwachting zal dit aantal in de toekomst nog hoger zal zijn. Hierdoor is een oplossing voor de lange termijn nodig. In de tussentijd zorgt de gemeente voor verbeteringen op de korte termijn. Volgens het onderzoek is de fietsenstalling de plek ‘waar reputaties worden gemaakt en gebroken’. Het is immers ‘de plek waar een bezoek begint en eindigt’.

Door: Cor de Mooij  / Bron: Vexpan