Nieuwsbericht

Voordelen van parkeren op het dak

Profielfoto van Kennisplatform CROW
13 september 2023 | 1 minuut lezen

Met parkeren op het dak, is er veel minder ruimte op straat nodig: zo wordt de ruimte efficiënt en optimaal benut. Een parkeerdak biedt een aantal belangrijke voordelen.

Voordeliger op het dak

Ondergronds parkeren is duurder dan parkeren op het dak. Ondergronds is kostenverhogend door het werken met het grondwater en damwanden én het heeft altijd verlichting nodig. Met een parkeerdak wordt de ruimte die er al is efficiënt gebruikt: alleen de dakconstructie wordt aangepast en er komt een hellingbaan (8 juli 2023, RenovatieTotaal).

Dichtbij parkeren

Nog een belangrijk punt, zeker in gebieden waar het aantal parkeerplekken gering is: parkeren op het dak biedt voor zowel klanten als eigen personeel de zekerheid op een (gratis) parkeerplek dicht bij de ingang van het pand. Hierdoor is het mogelijk een efficiëntere routing van personen te creëren rondom en in het pand.

Multifunctionele daken

Als het gaat om daken, moet je denken in oplossingen. Het klopt dat niet elk dak geschikt is voor een bepaalde functie, maar zoals Jan Henk, directeur van Rooftop Revolution, in de Xchange Ideas podcast zegt: “Niet alles kan overal, maar overal kan wel wat”.

Dit geldt ook voor parkeerdaken. Bij parkeerplaatsen op het dak is het, in tegenstelling tot ondergronds parkeren, mogelijk om meerdere functies op het dak te combineren. Parkeerdaken zijn gemakkelijk te combineren met groene, gele (zonnepanelen) of blauwe (waterretentie) daken. Op deze manier wordt er geschakeld tussen verschillende dakfuncties en heeft één dak meerdere voordelen: parkeren, biodiversiteit, wateropvang, energietransitie enzovoort.

Comfort en veiligheid

De parkeergelegenheid van een bedrijf of instelling is de eerste en de laatste plek die bezoekers zien. Het is belangrijk dat deze bezoekers met een goed gevoel binnenkomen en ook weer met een fijn gevoel vertrekken. Het gevoel van veiligheid is hierbij essentieel. Op een parkeerdak is er altijd natuurlijk licht en frisse lucht. Gecombineerd met groen, zorgt dit voor een rustgevend gevoel.

Let op de afdichting en isolatie

Een parkeerdak heeft veel voordelen, maar het is ook belangrijk om het waterdicht af te dichten en te isoleren met oog op de onderliggende constructies. Bij parkeren op het dak boven leefruimtes worden hoge eisen gesteld aan de zekerheid van een afdichtingssysteem. Door de frequente belasting van voertuigen boven die leefruimten moet het berijdbare oppervlak een duurzame afdichting hebben, vooral om lekkage naar onderliggende ruimtes te voorkomen.