Nieuwsbericht

Dashboard autodelen 2022: groei deelauto's zet door

Profielfoto van Ronald van der Weerd
3 januari 2023 | 1 minuut lezen

Het totaal aantal deelauto’s is opnieuw toegenomen in 2022, blijkt uit het Dashboard autodelen 2022 van CROW-KpVV. Met name het aantal volledig elektrische deelauto's die de gebruiker opent zonder sleutel en achterlaat op de plaats van vertrek, steeg aanzienlijk: van 21% in 2021 naar 31% in september 2022.

Een deelauto vergroot de mobiliteit van mensen in met name stedelijke gebieden, waar de ruimte voor een privéauto schaars en duur is. Steeds meer deelauto's zijn 24 uur per dag beschikbaar en vormen daarmee een goed alternatief voor de eigen auto. Het denken vanuit autogebruik in plaats van autobezit past binnen de mobiliteitstransitie en het opkomende thema brede welvaart.

Autodelen is al jaren in opmars. Ook in 2022 blijven de aantallen stijgen. Door technologische ontwikkelingen is er steeds meer mogelijk op het gebied van zogenaamde 24/7 deelauto’s. Die zijn dag en nacht bereikbaar voor de gebruiker zonder tussenkomst van een persoon. Je opent de auto met een app of een pas, vervolgens haal je de autosleutel uit het dashboardkastje. Er zijn zelfs deelauto’s waar geen sleutel meer aan te pas komt, die starten met één druk op de app-knop. De particuliere keyless deelauto’s (zonder sleuteloverdracht) zijn in potentie ook 24/7 bereikbaar. Ze vragen een kleine, laagdrempelige handeling van de eigenaar.