Nieuwsbericht

Vlak voor de deur parkeren bij winkels is helemaal niet zo belangrijk

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 augustus 2021 | 1 minuut lezen

Winkeliers zijn regelmatig tegen herverdeling van de openbare verkeersruimte ten gunste van actieve mobiliteit. Denk hierbij aan zaken als autoluwe binnensteden of het schrappen van parkeerplaatsen. Duits onderzoek laat zien dat ondernemers het autogebruik onder hun klanten overschatten en actieve mobiliteit onderschatten.

Over het onderzoek

Hiervoor deden Dirk von Schneidemesser en Jody Betzien van het Institute for Advanced Sustainability Studies (IASS) onderzoek in twee winkelstraten in Potsdam. Dit waren straten waar de auto alle ruimte krijgt en het relatief eenvoudig is om te parkeren. Ze ondervroegen 145 ondernemers naar hun perceptie van het mobiliteitsgedrag en toetsten dit bij 2.019 winkelaars.

Autogebruik overschat

De resultaten geven aan dat ondernemers het autogebruik van hun klanten overschatten. Ondernemers verwachtten dat 21,6% van hun klanten de auto als vervoerswijze zouden kiezen om te kunnen winkelen, terwijl dit slechts bij 6,6% van de winkelaars het geval was; een afwijking van 15%. Verder onderschatten ze het openbaar vervoer, de voetganger en de fiets met respectievelijk 8,1%, 6,2% en 3%. 

Klant reis afstand korter dan gedacht

Het onderzoek liet verder zien dat potentiële klanten vaker dichter bij hun winkelbestemming wonen dan retailers denken. Uit de resultaten bleek dat meer dan de helft (51,2%) van de winkelaars op minder dan 1 kilometer van de winkelstraat woonde. Daarentegen schatten ondernemers gemiddeld dat slechts 12,6% van de klanten binnen deze afstand woont. Deze resultaten laten een aanzienlijke discrepantie zien tussen de perceptie van de ondernemer over de reisafstand van de klant en die gerapporteerd door shoppers.

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen helpen bij het verklaren van de weerstand van lokale bedrijven tegen duurzame transportinfrastructuur.

Verder lezen

Het volledige artikel met data is hier (in het Engels) te downloaden