Nieuwsbericht

Parkeren onder een dak van zonnepanelen bij De Grolsch Veste

Profielfoto van Kennisplatform CROW
2 mei 2024 | 1 minuut lezen

Vrijwel alle parkeerplekken tussen De Grolsch Veste en IJsbaan Twente onder een dak van zonnepanelen. Dat vooruitzicht is concreter geworden nu de gemeente Enschede de intentie heeft uitgesproken om ruim een half miljoen euro bij te dragen. Solar Parking Twente Village, zoals het project heet, wordt uitgerust met grote batterijen om de opgewekte energie te kunnen opslaan.
Een definitieve businesscase is er nog niet, maar het plan zit in de afrondende fase. Het college van burgemeester en wethouders is zo enthousiast dat zonder tussenkomst van de gemeenteraad een intentieverklaring werd ondertekend. Het houdt in dat de gemeente naar verwachting 610.000 euro gaat bijdragen aan de realisatie van de zonnedaken.
Praktisch gezien worden alle parkeerplaatsen van Twente Village - het hele gebied tussen Grolsch Veste en IJsbaan Twente - overdekt met zonnepanelen. Alleen direct voor de hoofdingang van het stadion van FC Twente, voor de hoofdingang van bioscoop Kinepolis en aan de zijkant van sportstudio Basic-Fit komen geen zonnedaken. Al met al gaat het om 4 hectare aan zonnepanelen.

Containerbatterijen

Gezien de krapte op het stroomnet kan bij projecten van deze grote omvang op piekmomenten niet alle opgewekte elektriciteit worden teruggeleverd. Dat betekent dat de zonnepanelen een deel van de tijd worden uitgeschakeld. Om dat zo veel mogelijk te beperken is het idee om 'containerbatterijen' te plaatsen. Deze slaan de energie tijdelijk op. De opbrengst van het zonneproject wordt daarmee naar verwachting tien procent hoger.
Bovendien maakt de aanschaf van batterijen het mogelijk dat er 's avonds en 's nachts ook elektrische voertuigen ter plaatse kunnen opladen. Op een van de parkeerterreinen bij De Grolsch Veste komen daartoe veertig parkeerplekken oplaadpalen, die rechtstreeks op de zonnedaken zijn aangesloten.

Bron: rtvoost.nl