Handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom is vernieuwd

Het geeft richtlijnen voor een standaardinrichting voor wegen buiten de bebouwde kom, niet zijnde een autosnelweg. Denk aan erftoegangswegen, gebiedsontsluitingswegen en regionale stroomwegen. Dit handboek vervangt het Handboek Wegontwerp 2013 en is een onmisbaar gereedschap voor iedere verkeersprofessional.
Vanaf vandaag is de nieuwe versie van het Handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom verkrijgbaar als boek. Het handboek is ook digitaal toegevoegd aan de Online Kennismodule Wegontwerp buiten de bebouwde kom. De indeling van het vernieuwde handboek is hiermee compleet vernieuwd. Je kunt nu onder andere door de publicatie zoeken via een slimme tegelindeling en je kunt zelf formules invullen voor het maken van je eigen berekeningen.
Belangrijkste wijzigingen
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de versie uit 2013:
-
Van vier deelboeken naar één boek: de indeling van het handboek is volledig veranderd.
-
Geen ideale en minimale maten meer: het geactualiseerde handboek kent in de basis voor elke ontwerpparameter slechts één maat die bij de aanleg van een nieuwe weg moet worden toegepast. Daarnaast zijn voor bestaande wegen, waar bij reconstructie deze maatvoering niet inpasbaar is, afwijkende maten opgenomen.
-
Regionale stroomweg 1x2 rijstroken vervallen: het wegtype regionale stroomwegen met 1x2 rijstroken zonder fysieke rijrichtingscheiding is niet opgenomen in het herziene handboek.
-
Aangepaste maatvoering: voor diverse ontwerpparameters is de maatvoering aangepast.
-
Wijziging typen zichtlengtes: dit herziene handboek hanteert dezelfde typen zichtlengtes en definities als de ROA 2019: anticipatiezicht, wegverloopzicht, stopzicht en zicht voor plaatselijke situaties (onder meer zicht bij invoegend verkeer en zicht op een rijstrookbeëindiging).
-
Nieuwe en geactualiseerde thema’s: nieuwe thema's zoals de toenemende aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid, klimaatverandering, meer verplaatsingen van fietsers en voetgangers en rijtaak-ondersteunde systemen zijn toegevoegd.
-
Achtergronddocumenten: de digitale versie van het Handboek Wegontwerp 2013 verwees naar diverse achtergronddocumenten, over specifieke onderwerpen zoals bochtverbreding en zichtlengtes. In de geactualiseerde versie is deze informatie verwerkt in de hoofdtekst.
Direct aan de slag
Wil je digitaal aan de slag met het handboek? Dat kan. Deze is opgenomen in de Kennismodule Wegontwerp buiten de bebouwde kom. Heb je nog geen toegang tot deze kennismodule? Neem een abonnement op de kennismodule en je kunt per direct aan de slag met alle CROW-kennis over wegontwerp. Wil je het handboek in papieren vorm? Bestel het boek.