Nieuwsbericht

Deelauto's in Gemert-Bakel

Profielfoto van Kennisplatform CROW
9 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Gemeente Gemert-Bakel, Brainport bereikbaar en OnzeAuto onderzoeken de belangstelling om elektrische auto’s te delen met bewoners en organisaties met een interessepeiling.

Hoe autodelen werkt

Veel mensen hebben een auto die het grootste deel van de tijd stilstaat. Dit zorgt voor veel onnodige kosten en voor straten die vol staan met geparkeerde (tweede) auto’s. Door een auto te delen, deel je niet alleen de kosten van een auto, maar zorg je ook voor meer ruimte in de buurt. Omdat de deelauto’s elektrisch zijn, is het ook nog een hele duurzame optie. Autodelers maken 30% minder kilometers. Zij nemen vaker de fiets en ritjes worden gecombineerd. Het enige wat nodig is om elektrische auto’s te delen, is een app op een telefoon. Hiermee maak je een reservering en kun je de auto openen en sluiten. De deelauto is te gebruiken voor een uurtje om even boodschappen te doen, maar ook voor een weekendje weg of zelfs voor een vakantie.

Kosten autodelen

Met een deelauto weet je precies wat je betaalt voor je auto. Je kunt al een proefabonnement nemen voor nul euro per maand. Wie regelmatig gebruikmaakt van de deelauto, is voordeliger uit met een betaald abonnement met lagere uur- en kilometertarieven. Verschillende mensen uit een huishouden kunnen gebruikmaken van hetzelfde rijtegoed. Er zijn al rijtegoeden vanaf € 50 euro per maand. De meeste autodelers besparen al gauw € 200 tot € 300 per maand.

Beschikbaarheid deelauto’s

Bij het Ridderplein in Gemert zijn er twee deelauto’s beschikbaar vanaf 1 oktober. Deze deelauto’s zijn toegankelijk voor bewoners en medewerkers van organisaties. Ook op andere locaties kunnen er bij voldoende belangstelling deelauto’s geplaatst worden. Er zijn ongeveer 10 deelnemers nodig om een elektrische deelauto te kunnen plaatsen. Als mensen de online interessepeiling invullen, ontstaat er een goed beeld op welke locaties het kansrijk is om te starten. De gemeente roept op om de peiling door te sturen aan buurtgenoten, familie en vrienden die in Gemert-Bakel wonen. Hoe meer interessepeilingen er worden ingevuld, hoe groter de kans is dat er in de eigen buurt ook een deelauto komt.

Meer deelnemers = meer deelauto’s

Deelvervoer is een goed idee omdat het een duurzame manier is, je rijdt in een nieuwe auto zonder dat je zelf aanschaf- en onderhoudskosten hebt. Daarnaast is het een duurzame keuze omdat elektrische deelauto's minder CO2 en fijnstof uitstoten. Ook vervangt een deelauto ongeveer 6 auto's waardoor er meer ruimte ontstaat. Hoe meer inwoners en bedrijven meedoen, hoe meer deelauto’s geplaatst kunnen worden in Gemert-Bakel.

Bron: www.gemert-bakel.nl

Bron foto: gemeente Gemert-Bakel