Nieuwsbericht

Autodelen 2023: aantal deelauto's stijgt met 23%

Profielfoto van Kennisplatform CROW
10 november 2023 | 1 minuut lezen

Het aantal deelauto's in Nederland is met 23% gestegen in 2023, van 6.442 in 2022 naar 7.920 deelauto's. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van CROW-KpVV.

Autodelen is een deelmobiliteitsvorm die mensen in staat stelt lokaal openbaar beschikbare auto’s te reserveren en te gebruiken op elk gewenst moment en voor elke tijdsduur. Deelmobiliteit draagt bij aan verschillende beleidsdoelen, zoals het verminderen van CO2-uitstoot, verminderen van parkeerdruk in stedelijk gebied, het inclusiever inrichten van de openbare ruimte (groen, ontmoetingsplekken, ruimte voor fietsers en voetgangers), het verminderen van grondstoffengebruik, het ontsluiten van nieuwbouwlocaties op basis van STOMP, de versnelde elektrificatie van het wagenpark en het bieden van een flexibele oplossing voor de bereikbaarheid zowel in landelijk als in stedelijk gebied.

Stevige groei

Het onderzoek van CROW-KpVV laat de ontwikkelingen zien in vier categorieën deelauto's in Nederland: roundtrip, free-floating, community based en keyless Peer-to-Peer autodelen.
Met name roundtrip neemt al toe vanaf 2020, vooral doordat deelmobiliteitsaanbieders hierin investeren. De andere drie categorieën laten vanaf 2022 een grotere stijging zien dan in de jaren ervoor. Gemiddeld komt de jaarlijkse groei van het totale aantal deelauto’s neer op ongeveer 23% ten opzichte van het voorgaande jaar: van 6.442 in 2022 naar 7.920 deelauto's.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal autodelers (landelijk gemiddeld) in één jaar tijd is gestegen van 4 naar 7%. In grote steden zoals Utrecht en Amsterdam ligt dit percentage nog hoger.

De groei komt door:
vernieuwende technologieën dragen bij aan gemak van autodelen
bewuster omgaan met mobiliteit
differentiatie binnen de deelauto-vloot
geen tijdsverlies, geen ongemakken door onderhoud en besparing in mobiliteitskosten
bewustwording van klimaatopgaven
grotere kansen op het vinden van laadpalen
autoluwe binnensteden
toepassen autodelen niet per se afhankelijk van mate van stedelijkheid

Elektrificatie deelauto

Bijna de helft (48%) van alle deelauto’s in de onderzochte categorieën is elektrisch. Dit aandeel is flink gestegen ten opzichte van 2022 (37,9%). Elektrificatie van het wagenpark is niet alleen te zien in de grote steden, maar ook in de weinig stedelijke en niet stedelijke gebieden, bijvoorbeeld in Eemsdelta, Woensdrecht en Lochem waar het volledige wagenpark van deelauto’s elektrisch is.

Lees het hele artikel op: www.crow.nl