Nieuwsbericht

Proceskostenvergoeding aanvechten verkeersboetes omlaag

Profielfoto van Kennisplatform CROW
10 november 2023 | 1 minuut lezen

De proceskostenvergoeding voor het aanvechten van verkeersboetes gaan op 1 januari met bijna 75% omlaag. De wetswijziging die dit mogelijk maakt is al goedgekeurd door de Tweede Kamer; in december stemt de Eerste Kamer erover.

Steeds meer mensen vechten een verkeersboete aan sinds de boetebedragen (sterk) zijn opgelopen. Ook stijgt het aantal boetes. Als een boete onterecht blijkt, moet de overheid de proceskosten vergoeden. De proceskostenvergoeding is nu 1.000 euro voor een zaak; per 1 januari zakt dat naar 300 euro. Voor een particulier maakt dat niet uit, maar veel mensen schakelen een bedrijf in om een verkeersboete aan te vechten. Die bedrijven verdienen hun geld met die proceskostenvergoeding. Als de vergoeding fors omlaag gaat, gaan hun inkomsten ook fors omlaag. De verwachting is dat veel van dergelijke bedrijven stoppen en dat er nog maar enkele bedrijven overblijven.
Het aanvechten van een (onterechte) verkeersboete blijft altijd mogelijk. Dat geldt dus ook voor boetes voor foutparkeren.

Bronnen: www.autoblog.nl, topgear.nl, www.ad.nl, www.bnr.nl