Nieuwsbericht

Amersfoorts referendum: meerderheid tegen nieuw parkeerbeleid

Profielfoto van Kennisplatform CROW
29 november 2023 | 1 minuut lezen

Een ruime meerderheid van de inwoners van Amersfoort heeft in een referendum tegen het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente gestemd. Het beleid houdt in dat er uiteindelijk in de gehele stad alleen nog op straat geparkeerd kan worden tegen betaling of met een vergunning. Ook moet de parkeervergunning per huishouden uiteindelijk beperkt worden tot één auto. Het referendum is niet bindend.

Voorstel parkeerbeleid

Amersfoort groeit, er komen naar verwachting 10.000 woningen bij. Daarvoor is plek nodig. Om de stad groen, leefbaar en gezond te houden wil de gemeente anders omgaan met parkeren. Zij heeft als eerste stap uitgangspunten geformuleerd. Het is de bedoeling om op termijn, in stappen, in de hele stad op straat betaald of vergunning-parkeren in te voeren. Er komen overstappunten voor auto’s, openbaar vervoer, fietsen enzovoorts (‘parkeerhubs’).
Als dat gelukt is, kan de gemeente de parkeervergunning per huishouden tot één auto in de directe omgeving beperken. Een volgende auto kan zo nodig op afstand geparkeerd worden. Bij nieuwbouwwijken dichtbij een station komt minder parkeerruimte op straat. De gemeente wil de uitwerking van het voorgestelde parkeerbeleid per wijk bespreken.

Lokaal raadgevend referendum

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om een nieuw parkeerbeleid vast te stellen. Een groep inwoners heeft daarna het initiatief genomen om een referendum aan te vragen over het nieuwe parkeerbeleid. De gemeente Amersfoort kent een lokaal raadgevend referendum. Met dit referendum kan de gemeenteraad de inwoners om advies vragen bij bepaalde beleidskeuzes. Ook kunnen inwoners zelf een referendum aanvragen over een voorgenomen besluit van de gemeenteraad. Dit laatste is nu dus gedaan.

Uitslag referendum

Het opkomstpercentage van het referendum was 77 procent. Van alle stemmen was 23,4 procent voor het nieuwe beleid, en 74,2 procent tegen. De overige 2,4 procent heeft blanco gestemd.
Eind november vond er een stadspeiling onder de 6000 deelnemers van het Amersfoortpanel plaats. Zo krijgen de gemeenteraad en het college een beter beeld van de redenen waarom inwoners ja of nee stemden. Op dinsdag 19 december bespreekt de raad het rapport van deze stadspeiling, samen met de referendumuitslag.

Bronnen: www.verkeersnet.nl en amersfoort.nl