Nieuwsbericht

Loon op Zand versnelt mobiliteitstransitie met extra laadpalen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
8 december 2023 | 1 minuut lezen

De gemeente Loon op Zand plaatst in samenwerking met OpCharge en Park&Charge 98 extra publieke laadpalen voor elektrische voertuigen. Zowel elektrische als niet-elektrische voertuigen mogen parkeren bij de laadpalen. Direct omwonenden kunnen meedenken over de ideale situatie. “Dit is een belangrijke stap in de versnelling van de mobiliteitstransitie”, zegt wethouder Jan Brekelmans.

Forse groei elektrische voertuigen

“We zien een forse groei van het aantal elektrische voertuigen”, vervolgt Brekelmans. “Al deze voertuigen moeten op passende momenten en op publieke plekken kunnen opladen.” De prognoses die gemaakt zijn binnen de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, laten zien dat Loon op Zand in 2030 ruim 300 publieke laadpalen nodig heeft. “Dit benadrukt de noodzaak van extra laadpalen”, vertelt Brekelmans. “Met deze versnelling stijgt het aantal publieke laadpalen van 70 naar 168. Daarmee zijn we meer dan goed op weg om de benodigde oplaadpunten in onze gemeente voor 2030 te realiseren.”

Geen gereserveerde parkeerplekken

Het plan is om op 98 locaties een laadpaal te plaatsen: 61 publieke laadpalen in Kaatsheuvel, 33 in Loon op Zand en 4 in de Moer. Er komen geen gereserveerde parkeerplekken, waardoor er zowel elektrische voertuigen als niet-elektrische voertuigen mogen parkeren bij een laadpaal. Daarmee heeft het plaatsen van de openbare laadpalen geen effect op de parkeerdruk. Inwoners wordt gevraagd rekening met elkaar te houden bij het gebruik van de laadpalen.

Direct omwonenden denken mee

De gemeente heeft met haar samenwerkingspartners een plankaart ontwikkeld waarop is aangeven waar de extra laadpalen geplaatst kunnen worden. Ze hebben gekeken naar een groot aantal zaken, waaronder de aanwezigheid van elektriciteitskabels, bomen en zichtlijnen vanuit nabij gelegen woningen. De omwonenden in de directe omgeving van een nieuwe publieke laadpaal mogen meedenken over de ideale situatie.

Een groene en duurzame toekomst

“Met deze versnelling van het aantal openbare laadpalen ontstaat er meer ruimte om ons samen in te zetten voor een groenere toekomst, waarin elektrisch laden gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen”, sluit wethouder Brekelmans af.

Bron: loonopzand.nl