Nieuwsbericht

Deelfietsaanbieder Bolt gebruikt AI tegen foutparkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
18 december 2023 | 1 minuut lezen

Om parkeeroverlast van deelfietsen te voorkomen, mogen gebruikers van Bolt alleen in aangewezen plekken parkeren. Gebruikers moeten een foto maken aan het einde van de rit om te bewijzen dat ze zich hieraan houden.

Kunstmatige intelligentie

Bolt gebruikt kunstmatige intelligentie om deze foto’s te analyseren en onmiddellijk verkeerd geparkeerde fietsen te herkennen. De gebruiker moet dan elders parkeren, anders kunnen zij hun rit niet beëindigen. “Deze maatregel zorgt voor een beter parkeerbeheer en gemakkelijke toegang tot fietsen voor alle gebruikers”, aldus het bedrijf.
Volgens een woordvoerder van Bolt kan het systeem fouten maken bij het herkennen van verkeerd geparkeerde fietsen, maar gebeurt dit niet vaak. “Het is een zelflerend systeem, met zijn eigen kunstmatige intelligentie. Hoe meer het gebruikt wordt, hoe beter het functioneert. We krijgen zelden klachten.”

Gouda

Bolt biedt vanaf begin 2024 100 elektrische deelfietsen aan in Gouda. Het bedrijf is al werkzaam in onder andere Groningen, Nijmegen en Leeuwarden. “We zijn trots dat we door de stad Gouda zijn geselecteerd. Deze samenwerking met de stad zal ons in staat stellen actief bij te dragen aan de overgang naar duurzamere mobiliteit in de regio”, aldus Bart van Beek, verantwoordelijke op het gebied van micromobiliteit bij Bolt.

Bron: verkeersnet.nl