Nieuwsbericht

Maastricht uitzondering met forse stijging parkeertarieven

Profielfoto van Kennisplatform CROW
21 december 2023 | 1 minuut lezen

Maastricht is de enige gemeente in Limburg die fors meer geld wil ophalen met straatparkeren. In Venlo is sprake van een hele kleine verhoging. De andere grote gemeenten houden de tarieven komend jaar gelijk.

Grote verschillen

In de Limburgse hoofdstad gaan de tarieven met 15% omhoog. Maastricht houdt veruit de hoogste parkeertarieven in Limburg in het winkelgebied. In Venlo stijgt het uurtarief voor straatparkeren in het centrum met 4%. Venlo heeft samen met Roermond het hoogste binnenstadtarief na Maastricht. Opvallend is dat de drie steden met de meeste (buitenlandse) kooptoeristen de hoogste prijzen rekenen. Steden als Sittard-Geleen, Weert, Heerlen en Kerkrade veranderen hun tarieven niet.

Binnensteden

In de binnensteden wordt parkeren bijna overal ontmoedigd. Het aantal parkeerplaatsen daalt, waardoor de meeste mensen hun auto niet kwijt kunnen in het gebied met het hoogste tarief. In de tweede ring zijn de tarieven vaak flink lager.
De gemeente Maastricht wil bevorderen dat langparkeerders in de binnenstad kiezen voor parkeergarages, zodat op straat ruimte overblijft voor kortparkeerders. Door de tarieven van straatparkeren te verhogen, wil zij automobilisten verleiden om voor de parkeergarage of -terreinen te kiezen.
Een exacte vergelijking tussen gemeenten is moeilijk te maken, want de voorwaarden zoals de maximale parkeerduur, de tijden waarbinnen betaald moet worden en de zone-indeling variëren nogal.

Bron: 1limburg.nl