Nieuwsbericht

Mensen gebruiken deelauto steeds vaker

Profielfoto van Kennisplatform CROW
10 januari 2024 | 1 minuut lezen

In 2023 is autodelen tussen buren met 20 procent gegroeid. In totaal zijn er 5500 verschillende auto’s ten minste één keer gedeeld. Gemiddeld duurt een boeking 30 uur. Dat blijkt uit cijfers van autodeelplatform SnappCar.

Erik Rutten, ceo van SnappCar: “Jaar op jaar groeit het gebruik van deelauto’s fors, ondanks inflatie, gebrek aan duidelijk overheidsbeleid en zorgen over de economie. Met onze leden dragen we zo bij aan schonere lucht in de binnenstad, meer ruimte voor groen en voor woningen. Ook voor 2024 zien wij de groei zonnig in. Steeds meer Nederlanders ontdekken dat zij geen eigen auto nodig hebben. Nederland telt nu al 9,4 miljoen auto’s. Wij willen voorkomen dat er meer dan 10 miljoen auto’s 23 uur per dag nodeloos geparkeerd staan in ons land.”

Keyless auto’s

De grootste stijging zit bij auto’s die direct te openen zijn via de app op de telefoon. Het aanbod van deze keyless auto’s is in 2023 gestegen van 630 naar 800 (+27 procent) ten opzichte van 2022. Belangrijk hiervoor was de beslissing van de stad Utrecht om de keyless auto’s van SnappCar een vaste parkeerplaats te geven met een herkenbaar bord. “Een belangrijke mijlpaal, want onze auto’s zijn nu nog eenvoudiger te vinden op straat. Met diverse grote gemeenten zijn wij in gesprek om het goede Utrechtse voorbeeld in 2024 te volgen”, aldus Rutten. “Onze topprioriteit voor 2024 is het uitbreiden van onze vloot keyless auto’s, zodat wij het voor onze leden nog makkelijker maken om de deelauto te pakken.”

Top 3 deelauto's

In de categorie personenauto’s werd de Volkswagen Polo het vaakst gedeeld: meer dan 5000 keer. Nummer 2 en 3 zijn de Kia Picanto en de Toyota Aygo. Daarmee blijven de kleinere stadsauto’s het meest in trek. Verhuizingen of groepsuitjes met een busje zijn ook bijzonder populair. In deze categorie staat de Ford Transit bovenaan de ranglijst.

Bron: snappcar.nl en aftersalesmagazine.nl