Nieuwsbericht

Nieuwe parkeergarage P+R Breukelen begin februari open

Profielfoto van Kennisplatform CROW
19 januari 2024 | 1 minuut lezen

Op maandag 5 februari gaat de nieuwe parkeergarage P1 op P+R Breukelen aan de Broekdijk-West open. Hierdoor wordt de parkeercapaciteit (P1,P2 en P3) met ongeveer 200 plekken vergroot. P+R Breukelen is bedoeld voor automobilisten, in het bijzonder forensen, die de overstap op het openbaar vervoer willen maken. De provincie wil parkeren door langparkeerders, bezoekers of werknemers uit de omgeving ontmoedigen. Daarom is besloten om in het voorjaar van 2024 betaald parkeren in het gehele stationsgebied in te voeren. Tot die tijd is parkeren gratis.

P+R-locatie Breukelen

De provincie Utrecht heeft de afgelopen vijftien jaar geïnvesteerd in OV-knooppunt Breukelen als P+R-locatie. De behoefte aan een goede overstapplek van auto op openbaar vervoer in de regio Utrecht is groot. Het gebruik groeide van 2200 in-/uitstappers op het station in 2006, naar 6100 in-/uitstappers op het station in 2019. Daarom is er in 2020 besloten tot de bouw van een parkeergarage op een van de P+R-terreinen in Breukelen.
Gedeputeerde André van Schie: “Door de uitbreiding van de P+R in Breukelen maken we het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijker voor forensen, en overstappen van de fiets of auto op het OV eenvoudig. Hierdoor wordt het regionaal en landelijk wegennet ontlast en kunnen mensen sneller en comfortabel naar hun werk reizen.”

Overleg met omwonenden

In goed overleg met de gemeente Stichtse Vecht en omwonenden, is het ontwerp van de garage naar een aantal wensen aangepast. Zo zijn er maatregelen genomen om hinder van koplampen en geluidsoverlast van draaiende motoren te voorkomen en kunnen gebruikers niet op het aangrenzende perceel kijken.
De garage heeft slagbomen met kentekenherkenning en snel sluitende vouwhekken. Daardoor is het mogelijk de parkeerstroom te reguleren en de garage helemaal of deels in de nachtelijk uren te sluiten. De parkeergarage is modulair en duurzaam ontworpen en qua energie zo goed als zelfvoorzienend.

Bron: provincie-utrecht.nl