Nieuwsbericht

Amsterdam: meer deelscooters en deelbakfietsen in de hele stad

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 februari 2024 | 1 minuut lezen

In Amsterdam groeit het aantal deelscooters en deelbakfietsen. Er staan straks 1.200 deelscooters en 750 deelbakfietsen verspreid door de hele stad. Ook op plekken in Zuidoost, Nieuw-West en Noord. Ze zijn een handig alternatief voor de auto en vullen het openbaar vervoer aan. De gemeente pakt parkeeroverlast van deelscooters aan.

Steeds meer mensen maken gebruik van deelvervoer. Het is makkelijk en voordelig. Er is veel aanbod. Ook is het duurzaam en goed voor de luchtkwaliteit. En er komt parkeerruimte vrij op straat voor voetpaden, fietspaden en groen.

Per wanneer?

Check en GO Sharing gaan samen in totaal 1.200 deelscooters aanbieden. Deze vergunningen gaan op 1 april in. Deelbakfietsaanbieder BAQME gaat in totaal 750 bakfietsen aanbieden. Die vergunning gaat in op 16 juni.

1.200 deelscooters in de hele stad

De deelscooters komen door de hele stad. Ook op plekken waar er nu nog niet veel zijn, zoals in Zuidoost, Nieuw-West en Noord. In het centrum en De Pijp mogen in totaal maximaal 300 deelscooters staan. In de rest van het gebied binnen de Ring en onder het IJ maximaal 400 deelscooters.

Vaste parkeerplekken om overlast tegen te gaan

Bewoners ervaren overlast van het parkeren van de deelscooters. De gemeente gaat samen met de aanbieders werken aan minder parkeeroverlast. Zo komen er straks meer vaste parkeerplekken in het centrum en De Pijp. Gebruikers kunnen dan niet meer overal een deelscooter neerzetten. Er komen ook andere manieren om parkeeroverlast te verminderen.

750 deelbakfietsen met vaste parkeerplek

Vanaf de zomer komen er geleidelijk deelbakfietsen bij. Tot 750 deelbakfietsen in totaal. De gemeente en de stadsdelen gaan samen kijken waar ze komen te staan. Er zijn nu 110 deelbakfietsen in de Rivierenbuurt en Oost, als proef. Deelbakfietsen hebben altijd een vaste plek waar een gebruiker ze kan halen en weer moet terugbrengen.

Enorme groei

De afgelopen 2 jaar is het aantal deelauto’s, -(bak)fietsen en -scooters flink gegroeid, naar bijna 5.000. Het aanbod groeit verder om nog meer Amsterdammers van aantrekkelijke vervoersopties te voorzien.

Bron: amsterdam.nl