Nieuwsbericht

Amstelveen: invoering betaald parkeren in vier gebieden

Profielfoto van Kennisplatform CROW
13 maart 2024 | 1 minuut lezen

De gemeente Amstelveen voert in 2024 in vier gebieden betaald parkeren met vergunning in. Vanaf juni in Kostverloren Noord-Oost en Bankras Oost, en per oktober in Keizer Karelpark West Oostzijde. Invoering in het Oude Dorp is gekoppeld aan het mobiliteitsplan van de gemeente en gaat naar verwachting per november/december in. Invoering van betaald parkeren heeft als doel de leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in Amstelveense wijken te waarborgen.

Uit parkeerdrukmetingen is gebleken dat de parkeerdruk in deze gebieden dusdanig hoog is, dat er betaald parkeren ingevoerd kan worden. De parkeerdruk voldoet aan het beleid dat door de gemeenteraad is vastgesteld voor de invoering van betaald parkeren. De bewoners in deze vier gebieden ontvangen binnenkort een brief met informatie over de invoering.

Parkeerbeleid

“We zien de afgelopen jaren een olievlekwerking vanwege het parkeerbeleid in Amsterdam, hiernaast is het inwoneraantal in Amstelveen in 15 jaar tijd met 15.000 toegenomen (bijna 19 procent) tot 95.000. Dit heeft invloed op de parkeerdruk”, zegt wethouder Herbert Raat (parkeren). “Parkeerbeleid is in Amstelveen geen melkkoe, zoals in sommige andere gemeenten. We gebruiken het om de parkeerdruk te kunnen reguleren. Wij vinden dat er genoeg parkeergelegenheid voor Amstelveners en hun bezoek moet zijn. We willen forenzen weren die hier gratis komen parkeren om bijvoorbeeld op het openbaar vervoer te stappen naar Amsterdam of Schiphol.”

Parkeerdruk

In november 2023 zijn parkeerdrukmetingen uitgevoerd in de vier gebieden. Uit deze wijken komen ook regelmatig klachten over parkeeroverlast. Om betaald parkeren in te kunnen voeren, moet de parkeerdruk minimaal 85 procent zijn in een gebied van minimaal 40.000 m2. In een aantal straten is de parkeerdruk lager dan dit percentage, maar deze straten worden wel meegenomen om er een logisch aaneengesloten gebied van te maken en te voorkomen dat door de olievlekwerking de parkeerdruk ook hier onacceptabel wordt.

Bezoekersvergunning

Voor automobilisten zonder parkeervergunning gaat een maximale parkeerduur gelden van 2 uur a € 1,50 per uur. Bewoners kunnen een bezoekersvergunning aanvragen voor hun bezoek, zodat zij voor een langere periode en tegen een gereduceerd tarief kunnen parkeren.

Bron: amstelveen.nl