Nieuwsbericht

Nieuwe stalling onder Amsterdam CS

23 november 2021 | 1 minuut lezen

Het duurt nog wel tot 2030, maar dan moet de nieuwe stalling onder station Amsterdam Centraal een feit zijn.

ProRail en de gemeente Amsterdam gaan samen de nieuwe stalling bouwen onder de oostelijke sporen van het station. De nieuwe stalling wordt in 2030 geopend, want de bouw gaat mee met de renovatie van Amsterdam Centraal. NS zal de stalling exploiteren.

In de nieuwe fietsenstalling kunnen circa 8800 fietsen gestald worden. Ook is er plek voor 450 deelfietsen. NS gaat hier de eerste 24 uur-gratis stallen invoeren en voorziet de stalling van nieuwe in- en uitcheckzones met fietstags, waardoor reizigers sneller hun fiets kunnen stallen. 

500_fietsenstallingoostzijdeamsterdamcentraal01-(1).jpgDe nieuwe stalling wordt gebouwd in de herkenbare strakke stijl die ook op andere Amsterdamse stations gebruikt wordt. Wat het ontwerp bijzonder maakt, is dat het onder de sporen ligt met een directe verbinding naar de reizigerstunnel.

In Amsterdam komt ongeveer de helft van de treinreizigers met de fiets naar het station. De laatste jaren zijn vijf nieuwe fietsenstallingen gerealiseerd. Daar komen er nog eens tien bij. Bij Amsterdam Centraal komen er bijvoorbeeld eind 2022 veel extra plekken beschikbaar: 7000 in de nieuwe fietsenstalling Stationsplein (westzijde) en nog eens 4000 plekken in de stalling IJ-boulevard (noordzijde). Met de opening van deze nieuwe stalling onder het station bedraagt het totaal aantal fietsparkeerplekken op Amsterdam Centraal in 2030 circa 22.000.

NieuwsAgendaDocumentenOver het kennisnetwerk