Nieuwsbericht

Betaald parkeren P+R Breukelen goedgekeurd door Provinciale Staten

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 juli 2024 | 2 minuten lezen

Het plan van de provincie Utrecht om betaald parkeren in te voeren bij de P+R in Breukelen is goedgekeurd door de Provinciale Staten. In de vergadering van 26 juni stemden 28 statenleden voor en 21 tegen.

Probleem

P+R Breukelen is een populair parkeerterrein. Forenzen uit de hele omgeving parkeren hier om de trein te pakken naar Amsterdam en Utrecht. Ook mensen die naar Schiphol gaan maken veel gebruik van deze P+R.
Volgens de provincie wordt de parkeerplaats te vaak gebruikt door mensen voor wie die niet bedoeld is: langparkeerders, carpoolers en mensen uit de omgeving die ook met de bus of fiets kunnen. Zij wil op de drie P+R's rondom station Breukelen daarom betaald parkeren invoeren. Het provinciebestuur is voortvarend aan de slag gegaan: de slagbomen staan er al, al zijn de automaten nog ingepakt in zwart plastic.

Weerstand

Tegen het plan van de provincie ontstond veel weerstand. De gemeente Stichtse Vecht was fel tegen het idee. Wethouder Hans van den Akker noemde het idee eerder onbegrijpelijk. "We hebben al die jaren ons best gedaan om mensen uit de auto in de trein te krijgen, en dan worden die mensen nu gestraft voor hun goede gedrag." Hij vreest dat mensen de trein nu laten staan en de hele reis met de auto zullen maken. Ook lokale ondernemers vinden het plan niks. Toch werd het voorstel in de Provinciale Staten goedgekeurd.
Een amendement ingediend door de gemeente Stichtse Vecht om de eerste 18 uur gratis te maken, haalde het na een stemming van 24 voor en 25 tegen nét niet.
De provincie wil voor de eerste 18 uur 1,20 euro vragen. Pas daarna wordt het duur: voor 24 uur betaal je 20 euro, vanaf twee dagen 50 euro per dag.
De wethouder en de ondernemers voorzien het waterbed-scenario. Ze vrezen dat de automobilisten in omliggende wijken gaan parkeren waar het gratis is. Vanaf daar is het maar een paar minuten naar het station.

Forenzen

Forenzen snappen wel dat de provincie iets wil doen tegen langparkeerders, maar snappen niet dat zij ook moet gaan betalen. Vaak wonen ze in het buitengebied waar of geen bus rijdt, of het veel tijd kost om eerst naar een bushalte te fietsen en dan met de bus naar het station te komen. Met de fiets naar het station is ook heel ver. Zij hebben geen goed alternatief voor de auto. Naar een ander station rijden en daar de auto parkeren en op de trein stappen, is ook niet echt een handige optie.

Samenwerken

De gemeente en de provincie moeten wel samen verder. Wethouder Van den Akker: "We gaan verder samenwerken om het stationsgebied op te knappen. Gedeputeerde André van Schie heeft de toezegging gedaan dat de opbrengst ten goede komt aan het gebied. Dan gaan wij als gemeente minder bijdragen."

Zie eerdere artikelen hierover op deze site:
Breukelen: verzet van gemeente en ondernemers tegen betaald parkeren bij P+R
Provincie Utrecht zet met betaald parkeren in op bewuster gebruik van P+R Breukelen

Bronnen: drie artikelen van RTV Utrecht 1, 2 en 3