Nieuwsbericht

Leiden: Leo Kannerschool vreest voor lerarentekort door betaald parkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
12 december 2023 | 1 minuut lezen

Sinds in Leiden Zuidwest betaald parkeren is ingevoerd, moeten de docenten van de Leo Kannerschool betalen voor een parkeerplaats. De parkeerkosten mogen ze niet vergoed krijgen. Het schoolbestuur vreest dat leraren weggaan.

Invoering betaald parkeren

Op 10 oktober is het betaald parkeren in Leiden Zuidwest ingevoerd. De Leo Kannerschool ligt in die wijk en heeft geen eigen parkeerplaatsen. Dat betekent dat de docenten van de school sindsdien moeten betalen voor een parkeerplaats. Volgens voorzitter Sander Verheul van het college van bestuur van de school mag de school de parkeerkosten niet vergoeden, omdat het geld dat de school van het Rijk krijgt exclusief is bestemd voor onderwijs.
'We willen graag onze bezorgdheid en ongenoegen uiten over genoemd besluit', schrijft hij in en brandbrief aan de Leidse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. 'We vragen de gemeenteraad om de ongunstige effecten van het ingevoerde parkeerbeleid in Leiden Zuid opnieuw tegen het licht te houden, met speciale aandacht voor de impact op leerkrachten en overige onderwijsmedewerkers.'

Geen parkeervergunning

In Leiden Zuidwest zou een leerkracht die fulltime werkt op jaarbasis 4.000 euro kwijt zijn. Volgens de schoolleiding zou het hierdoor kunnen dat nieuwe leerkrachten niet bij de Leo Kannerschool solliciteren of dat leraren die er nu werken vertrekken. Een oplossing zou bijvoorbeeld zijn dat de leerkrachten een parkeervergunning krijgen. Voor de Leo Kannerschool zou een uitbreiding van het aantal zakelijke parkeervergunningen van 10 naar 25 volgens de school voldoende zijn.
Een woordvoerder van de gemeente zegt echter dat ze zich aan de vastgestelde regels en voorschriften moet houden en de school niet kan 'voortrekken'.

Geen parkeerproblemen

Volgens de school wordt met het betaald parkeren rond de locatie voor speciaal voortgezet onderwijs ook geen probleem opgelost. 'Want er waren en zijn helemaal geen parkeerproblemen. Er wordt dus geen schaarste opgelost, terwijl er wel serieuze nadelige gevolgen zijn voor de medewerkers van onze onderwijsinstelling.' De school denkt dat de gemeente die effecten onvoldoende op het netvlies had toen het besluit om betaald parkeren in te voeren werd genomen en dringt aan op een uitzondering voor de leerkrachten en andere medewerkers van de school.

Bron: omroepwest.nl en sleutelstad.nl