Nieuwsbericht

Parkeergarages zijn altijd even wennen voor het publiek

31 augustus 2018 | 1 minuut lezen

Gemeenten kunnen meer acties ondernemen om parkeergarages aan de man te brengen. Dat stelt Hillie Talens van CROW in een interview met De Gelderlander. Het dagblad deed daarbij onderzoek naar de parkeergarage in Wijchen.

“De parkeergarages moeten nadrukkelijker bij het publiek onder de aandacht worden gebracht’’, zegt Hillie Talens tegen de krant. “Maak het leuk, wijs mensen steeds nadrukkelijk op de mogelijkheden.” Als mensen eenmaal positieve ervaringen hebben met een parkeergarage, zoals dat ze meteen bij de winkels staan bij het verlaten ervan, dan blijven ze er gebruik van maken. Bovendien zullen gebruikers dit ook rondvertellen. Dit helpt het imago van een parkeergarage.

Er is wel een hoop geduld nodig om een groot aantal gebruikers te trekken naar een parkeergarage. “Mensen passen hun parkeergedrag maar moeilijk aan,” vertelt Hillie Talens.

Weerstand

“Mensen gaan routinematig naar de plekjes die ze altijd al gebruiken. Er bestaat ook een psychologische weerstand tegen parkeergarages. Die voelen gewoon minder vrij. Misschien denken mensen ook wel dat je er moet betalen, of dat het krap is. Terwijl moderne garages juist ruimte genoeg hebben. Maar er hoeft maar één keer iemand iets negatiefs over een garage te zeggen, en het gaat direct rond. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dus benadruk als gemeente de pluspunten.”

Men zal dus niet meteen gebruik maken van parkeergarages, maar dat kan wel komen. Zo hopen ze ook in Wijchen. Daar zijn de Stationsgarage en Oostflank als grootschalige parkeerplaatsen opgeleverd. Tot nu toe lopen deze niet vol, veelal staat tweederde zelfs leeg.

De gemeente wil vooralsnog geen maatregelen nemen om de parkeergarages te promoten. Volgens Hillie Talens is dat ook niet nodig: “Ik zou over een jaar nog eens kijken. Als het aantal parkeerders dan nog niet wat is gegroeid, moet je misschien naar extra maatregelen gaan kijken.”

Opheffen

Voor gemeenten is het echter een no-go om zomaar andere bestaande parkeerplaatsen op te heffen om maar mensen richting de parkeergarages te krijgen. Dit zal geen sympathie oproepen bij de bewoners.

Hillie Talens: “Als je plaatsen opheft, moet dat echt zijn om er iets moois mee te doen. Als verkeersdeskundige ben ik, wat dat betreft, voorstander van meer parkeergarages. Met minder auto’s op straat kun je de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren en komt er meer ruimte voor ménsen.”

Bron: De Gelderlander, 31 augustus 2018

NieuwsAgendaDocumentenOver het kennisnetwerk