Nieuwsbericht

Parkeervergunningen definitief van de baan in Leiderdorp

22 mei 2025 | 2 minuten lezen

Er komt geen vergunninghoudersparkeren of een andere vorm van betaald parkeren in Leiderdorp. De gemeenteraad heeft unaniem tegen een voorstel van het college van burgemeester en wethouders gestemd om vergunninghouders parkeren in te voeren in twee wijken. Het was al eerder duidelijk dat er geen meerderheid voor was omdat er vanuit de raad veel kritiek kwam op hoe het voorstel voor vergunningparkeren tot stand is gekomen.

'Het verzoek van de gemeenteraad was: los de parkeerproblemen in het Zijlkwartier en het Hofje van Holtland op', legt verantwoordelijk wethouder Gebke van Gaal na afloop van de raadsvergadering uit. 'Nou, de komende twee jaar wordt er niets opgelost, en dat is ook een keus. Dat hoort ook bij democratie.'
Volgens haar is er zorgvuldig gewerkt, zijn alternatieven onderzocht en is het voorstel in overleg met buurtbewoners opgesteld. 'Dit is het beste wat we ervan konden maken', zei ze.

Vergunninghoudersparkeren

Het voorstel voor vergunninghoudersparkeren (tijdens werktijden) kwam tot stand op aandringen van buurtbewoners van beide wijken. Het Zijlkwartier heeft last van 'vreemdparkeerders' uit Leiden die in Leiderdorp gratis hun auto of busje parkeren ten koste van plekken voor de bewoners. In bijna heel Leiden moeten mensen betalen voor het parkeren.
Het Hofje van Holtlant heeft overlast van mensen die in het naastgelegen Alrijne Ziekenhuis werken en gratis parkeren in de wijk. De parkeervergunning zou honderd euro per jaar gaan kosten, maar tot 2030 zouden bewoners als tegemoetkoming slechts de helft worden gevraagd. In een commissievergadering over het onderwerp bleek dat de gemeenteraad hopeloos verdeeld is over het onderwerp.

Bezwaren

De VVD is al lang tegenstander van betaald parkeren. De partij vreest dat als er eenmaal in een wijk betaald moet worden voor parkeren, de rest van de gemeente snel zal volgen.
D66 noemde het aantal positieve reacties uit de wijken beperkt en benadrukte dat veel bewoners alleen onder voorwaarden voor zijn. Bovendien heeft zij de kiezers beloofd geen betaald parkeren te zullen doorvoeren. De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) wees ook op het beperkte draagvlak en stelde dat het college de kosten onterecht afwentelt op de rest van de gemeenschap.
Het CDA vond de oplossing te ingrijpend en pleitte voor alternatieven zoals fysieke maatregelen (bijvoorbeeld een slagboom) of aanpassingen in de openbare ruimte.

Olievlekwerking

PvdA-GroenLinks benadrukte dat het huidige voorstel voortkomt uit eerdere verzoeken van zowel bewoners als de gemeenteraad. Zij vroeg aan de rest van de raad om met oplossingen te komen. Uiteindelijk voelde de partij zich gedwongen toch tegen te stemmen omdat vergunninghoudersparkeren de omwonenden uiteindelijk geld zou kosten. Een amendement om het uit de algemene middelen te betalen werd verworpen.
De VVD noemde het voorstel een verkapte introductie van betaald parkeren in het hele dorp en daar is de partij pertinent tegen. CDA en LPL waarschuwden voor een 'olievlekwerking'.

Geen vorm van betaald parkeren

Het CDA wil het betaald parkeren uit Leiden niet ‘importeren.' LPL was aanvankelijk bereid tot een pilot in het Hofje van Holtlant, maar trok die steun in wegens toegenomen zorgen over kosten en draagvlak.
Wat de volgende stap wordt in de aanpak van parkeerdruk in het Zijlkwartier en het Hofje van Holtlant, blijft vooralsnog onduidelijk. De komende twee jaar komt er in elk geval geen enkele vorm van betaald parkeren in het dorp. Het zal waarschijnlijk een groot thema worden bij de volgende verkiezingen.

Zie ook het eerdere artikel hierover op deze site:
Leiderdorp: automobilisten buurgemeente parkeren massaal gratis

Bron: omroepwest.nl en omroepwest.nl