Nieuwsbericht

Rotterdam: meer maatwerk in betaald parkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
6 december 2023 | 1 minuut lezen

In Rotterdam gaat de invoering van betaald parkeren, die tijdelijk was stopgezet, in 2024 verder in alle wijken binnen de ring. Daarbij komen er oplossingen op maat voor vijf doelgroepen, in het hele gebied waar betaald parkeren geldt. De gemeenteraad ging daar op 30 november mee akkoord.

De gemeente Rotterdam wil dat bewoners en ondernemers hun auto zo dicht bij hun woning of bedrijf kunnen parkeren. Maar er wonen steeds meer mensen in de stad en ook komen er veel bezoekers. Als iedereen met de auto zou komen, zouden er veel te weinig parkeerplaatsen zijn. Daarom is er in veel wijken betaald parkeren. Bewoners en ondernemers kunnen met een parkeervergunning goedkoper parkeren. Bezoekers kunnen hun auto gratis aan de rand van de stad parkeren op een P+R-terrein en verder reizen met het openbaar vervoer.

Veel reacties

Maar als in een wijk betaald parkeren wordt ingevoerd, parkeren veel mensen hun auto in omliggende wijken waar parkeren gratis is. Zo verplaatst de parkeeroverlast zich. Om dit tegen te gaan, voert de gemeente in alle wijken binnen de ring van Rotterdam betaald parkeren in. Dat leverde veel reacties op van bewoners, bedrijven, instellingen en wijkraden. Daaruit bleek dat er behoefte was aan meer oplossingen op maat.

Meer maatwerk

Om de mogelijkheden te onderzoeken, is de invoering van het betaald parkeren in mei 2023 tijdelijk stopgezet. Vanaf april 2024 gaat dit weer verder. Maar met maatwerk voor bepaalde doelgroepen, de zogenoemde maatwerk parkeerproducten. Die gelden in alle gebieden waar betaald parkeren wordt ingevoerd en de gebieden waar nu al betaald parkeren is. Zoals vrijwilligers bij sportclubs en bij maatschappelijke organisaties, en mensen die in de zorg of het onderwijs werken.

Bron: rotterdam.nl