Nieuwsbericht

Prijs voor stalling onder IJboulevard

Profielfoto van Kennisplatform CROW
22 juli 2022 | 1 minuut lezen

Volgend jaar moet de ondergrondse fietsenstalling achter Amsterdam Centraal klaar zijn. Maar nu al heeft Van Hattum en Blankevoort de Schreudersprijs 2022 gewonnen; de prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van ondergronds bouwen.

De IJboulevard wordt omgevormd tot een 6000 m2 groot wandelgebied. Onder dit gebied aan de IJzijde van het Centraal Station komt een fietsenstalling met een capaciteit van circa 4000 stallingsplaatsen. De nieuwe stalling vervangt het fietsplatform aan de westkant en de fietsenstalling op de voormalige fietspont direct achter het station.

De Schreuderprijs die het project ten deel is gevallen wordt uitgereikt door het Centrum Ondergronds Bouwen (COB).

Het is een zeer interessant concept met een nieuwe toepassing van de bestaande zinktunneltechniek, aldus de jury over de inzending van Van Hattum en Blankevoort, VenhoevenCS architecture en gemeente Amsterdam. “Het unieke project met internationale allure levert een significante bijdrage aan de stad, waarbij van de ‘achterkant’ van het CS een kenmerkende plek en een nieuwe voorkant gemaakt is.”

Het resulteert op twee fronten in een verbetering van de openbare ruimte. Door de fietsen onder water te plaatsen, wordt het vrije zicht over het IJ behouden en ontstaat ruimte voor een panoramische wandelboulevard aan het IJ.