Nieuwsbericht

Heuvelachtig landschap met fietsenstallingen

8 juli 2021 | 1 minuut lezen

Tot 2019 was het Karen Blixens Plads in Kopenhagen een saai plein tussen een universiteitsgebouwen. Nu is het een levendige omgeving, met in heuvels verborgen fietsenstallingen.

Het plein is ontworpen door architectenbureau Cobe, dat er al de nodige architectuurprijzen mee won. Het is een van de grootste openbare pleinen in Kopenhagen met een oppervlak van 20.000m2. Het nieuwe Karen Blixens Plads heeft een uniek golvend landschap gekregen, met fietsheuvels om zo’n 2000 fietsen te parkeren. Daarnaast is het een actieve ontmoetingsplek geworden voor de 16.000 studenten, 2000 medewerkers en buurtbewoners.

De heuvels verdelen de grote ruimte in kleinere zones met ruimte voor activiteiten zowel binnen als buiten de heuvels. “De bijna kathedraalachtige vorm van de fietsheuvels biedt een esthetische ervaring op zich, zowel wanneer mensen hun fiets parkeren en wanneer ze elkaar ontmoeten in de heuvels voor lezingen, groepswerk, concerten of vrijdagmiddag socialiseren”, zegt de oprichter van Cobe, Dan Stubbergaard.

Centraal bevindt zich een openluchtauditorium met zitplaatsen voor maximaal 1.000 mensen op de kunstmatige heuvels. De heuveltoppen bieden extra staruimte voor concerten of andere grote openbare evenementen. Het nieuwe Karen Blixens Plads biedt ook een soepele overgang van de universiteitsterreinen naar de naburige Commons, een natuurgebied. En de nieuwe natuur op de campus zelf zorgt er voor dat meer regenwater kan worden opgevangen.

Foto's: Rasmus Hjortshøj - COAST