Nieuwsbericht

Nijmeegs parkeerplan gaat niet door

Profielfoto van Kennisplatform CROW
27 september 2023 | 2 minuten lezen

Het idee was om overlast in de avond en nacht in het centrum van Nijmegen aan te pakken met heel duur parkeren. Dertig euro, of je er nu 1 minuut of de hele dag staat. Maar dat voorstel gaat nu in de prullenbak.
Het plan om de (drugs)overlast aan te pakken kreeg een enorme lading kritiek over zich heen. “Je kunt straks nergens meer parkeren als je niet een bakfietsyup bent of een kapitaal op je bankrekening hebt. Alle normale mensen worden de stad uit gepest”, reageerde bijvoorbeeld VVD-fractievoorzitter Maarten Bakker toen hij leerde wat het college van burgemeester en wethouders van plan was. “Ik heb nog nooit een dealer een parkeerkaartje zien kopen. Die kopen helemaal geen kaartje."

Minder overlast

Maar dat college laat nu in een brief aan de raad weten dat er te veel juridische haken en ogen aan kleven. Het voorstel wordt daarom ingetrokken. Als dat niet was gebeurd, zou de gemeenteraad op de vergadering eind september over de dagkaart van dertig euro moeten beslissen. Het voorstel is voor nu 'geparkeerd', maar wordt mogelijk aangepast en is dus niet geheel van de baan.
"Gezien de verminderde overlast, de vele vragen uit de raad en de juridische aspecten achter deze vragen, beraadt het college zich op haar voorstel", valt te lezen in de brief aan de raad. "Wij komen zo snel mogelijk terug met een meer uitgebreide reactie en een voorstel."Het idee was, dat overlastgevers zo van het enorme bedrag schrikken, dat ze massaal weg blijven. Handhaving zou dag en nacht gaan controleren in het gebied of mensen zich aan de maatregel houden. De prijs van de peperdure dagkaart in het gebied is zo hoog om - naast de afschrikkende werking - de kosten voor die controles te kunnen betalen.

Het werkt wel

Fracties als die van GroenLinks, D66 en de Stadspartij stelden eerder al wel doordrongen te zijn van het feit dat er iets moet gebeuren. "Huilende Benedenstadbewoners zeiden dat het gewoon onleefbaar is geworden. Dan kun je als gemeente ook niets anders doen dan radicale maatregelen treffen", zei D66-fractievoorzitter Lusanne Bouwmans daarover tegen Omroep Gelderland.
De overlast speelt zich vooral af rondom het Joris Ivensplein en het Kronenburgerpark. Het gebied is een geliefde hangplek. Bewoners klaagden steen en been over lawaai van bijvoorbeeld ronkende auto's met harde muziek en drugsdealers.
Burgemeester Bruls benadrukte tijdens een vergadering twee weken geleden dat het peperduur maken van parkeren wel degelijk werkt om overlast tegen te gaan en zich ook al elders heeft bewezen. "Die komen niet meer. Dat doen andere steden al langer. Dit zijn mensen die van heinde en verre komen chillen, zo heet dat geloof ik in het moderne jargon. Ik noem het gewoon andere mensen de stuipen op het lijf jagen."

Bron: www.gld.nl/

Bron foto: Regionaal Archief Nijmegen