Nieuwsbericht

Parkeervisie gemeente Enschede: flexibiliteit en verlagen parkeerdruk

Profielfoto van Kennisplatform CROW
6 november 2023 | 1 minuut lezen

Het Enschedese college van B en W heeft de parkeervisie vastgesteld. Daarin staat hoe de gemeente  in de toekomst wil omgaan met autoparkeren in Enschede.

Het huidige beleid is niet meer flexibel genoeg om knelpunten, zoals de toegenomen parkeerdruk, op te lossen. Duurzaamheidsambities en de toenemende behoefte aan groene en leefbare straten spelen een steeds grotere rol. Ook de snelle ontwikkeling van digitale technieken zorgt ervoor dat ze steeds betere mogelijkheden hebben om hun parkeerbeleid meer flexibel en klantvriendelijk in te richten. De parkeervisie levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de openbare ruimte en het bereikbaar houden van de stad.

Parkeerdruk binnenstad

In de binnenstad parkeren inwoners en bezoekers vaak op straat. Er is veel zoekverkeer en bewoners kunnen hun auto nauwelijks kwijt. Het wordt daarom aantrekkelijker om in de garages te parkeren waar een avondtarief geldt van 1 euro per uur vanaf 19.00 uur. Tegelijkertijd wordt het parkeren op straat minder aantrekkelijk door het betaald parkeren te verlengen tot 23.00 uur. Er komt een parkeergarage bij het station en de gemeente creëert elders P+R-terreinen. Daarmee neemt de druk op het straatparkeren af en zijn er voldoende parkeervoorzieningen. De parkeerruimte die daarmee vrijkomt draagt bij aan een groener en duurzaam Enschede.

Samen met de stad

Bewoners, ondernemers en bezoekers geven parkeergarages een hoge waardering. Wel is er veel leegstand ’s avonds. Duitse bezoekers en overige bezoekers van buiten de stad hebben een positief oordeel over parkeren in de binnenstad. Enschedese inwoners vinden met name de parkeertarieven te hoog. De gemeente ziet dat er ook op het drukste moment van de dag voldoende parkeervoorzieningen zijn, maar de verwachting is dat dat niet zo blijft. De parkeervisie biedt oplossingen zodat ze het verwachte tekort kan opvangen.

Bron: www.enschede.nl