Nieuwsbericht

Noordwijk digitaliseert het parkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
11 december 2023 | 1 minuut lezen

De gemeente Noordwijk digitaliseert het parkeren. Vanaf 1 januari 2024 verloopt betaald parkeren volledig digitaal. ‘Papier’ verdwijnt. Dus ook de parkeerschijf. Er verandert veel, maar er blijft ook wat hetzelfde. Bijvoorbeeld de toegestane periode van 3 uur parkeren.

Papier wordt digitaal

Gemeente Noordwijk heeft al een tijd geleden besloten de overstap te maken naar digitaal parkeren en alle parkeerproducten, waaronder parkeervergunningen, digitaal aan te bieden. Vanaf 1 januari 2024 zijn alle parkeervergunningen, inclusief de gehandicaptenparkeervergunning digitaal. Alle vormen van betaald parkeren zijn dan volledig digitaal, zonder papieren vergunning, kraskaart, parkeerticket of blauwe schijf. De gemeente blijft zo veel mogelijk bij het huidige, bekende beleid. Voorwaarden, het tarief en het gebied waar de vergunning geldig is, blijven in de meeste gevallen hetzelfde.

Kentekenparkeren

De gemeente stapt volledig over op kentekenparkeren. Dat betekent dat alle parkeerders hun kenteken digitaal moeten aanmelden via de parkeerautomaat, belparkeren of de parkeervergunning. Door het digitaal aanmelden van een kenteken, kan de scanauto controleren of er betaald is voor het parkeren. De controle met de scanauto maakt het parkeren ook eerlijker.

Maximum van 3 uur

Het maximum van 3 uur parkeren is een bestaande situatie voor het parkeren met een vergunning. Dat verandert niet in het nieuwe stelsel.
In de oude situatie wordt gewerkt met een parkeerschijf. De digitale vertaling van de parkeerschijf is dat het kenteken na 3 uur voor 1 uur geblokkeerd wordt. Dat betekent niet dat parkeerders na 3 uur weg moeten of hun auto moeten verzetten; ze kunnen dat uur overbruggen door te betalen bij de parkeerautomaat of via hun telefoon.

Bron: noordwijk.nl