Nieuwsbericht

Uitbreiding betaald parkeren in Leiden

Profielfoto van Kennisplatform CROW
23 oktober 2023 | 1 minuut lezen

De gemeente Leiden breidt het betaald parkeren uit naar een aantal wijken. Op bepaalde dagen en tijden moet de autoparkeerder betalen voor het parkeren. Dat kan via een parkeervergunning, bij de parkeerautomaat of via mobiel parkeren. De uitbreiding van betaald parkeren is gestart in 2023 en gebeurt in fasen.

Uitbreiden betaaldparkerengebied

Om de stad leefbaar, bereikbaar en aantrekkelijk te houden moet de gemeente het parkeren anders organiseren. De ruimte op straat is nodig voor fijn wonen, gezond ondernemen, vergroenen en buiten ontspannen. Dit heeft de gemeenteraad in juli 2020 vastgelegd in de Parkeervisie. Daarom breidt betaald parkeren uit naar een aantal wijken in Leiden.
Met name aan de randen van de gebieden ervaren mensen hoge parkeerdruk. Door het invoeren van betaald parkeren verlaagt de parkeerdruk. Hierdoor kan de gemeente de ruimte beter en duurzamer inrichten: bijvoorbeeld meer groen toevoegen en meer woningen bouwen.

Invoering per wijk

Het invoeren van betaald parkeren gebeurt per wijk en startte half oktober 2023; het loopt door tot begin 2024. Dit is nodig om te zorgen dat bij het bouwen van nieuwe woningen en appartementen de parkeerdruk in de wijken niet verder stijgt en het prettig wonen blijft. Met het vaststellen van de Parkeervisie in de zomer van 2020 heeft de gemeenteraad besloten dat ook deze wijken, na het centrum (zone A) en de wijken eromheen (zone B), betaald parkeren krijgen. De nieuwe zone betaald parkeren wordt zone C.

Parkeervergunning per wijk geldig

Uitgangspunt is dat de juiste parkeerder op de juiste plek parkeert. Bewoners van de nieuwe wijken kunnen maximaal twee parkeervergunningen aanvragen. Hiermee kunnen ze in de buurt van hun huis parkeren. Voor visite die met de auto komt, kunnen bewoners een bezoekersparkeervergunning aanvragen. Hetzelfde geldt voor hun mantelzorger(s). Voor bedrijven en instellingen en hun werknemers zijn diverse parkeervergunningen beschikbaar. Gehandicapten, verenigingen en zorgprofessionals hebben een eigen parkeervergunning. Nieuw is dat de parkeervergunning alleen in de eigen wijk, de parkeervergunningzone, geldig is.

Bron: gemeente.leiden.nl

Foto: Gemeente Leiden