Nieuwsbericht

Gratis 24 uur stallen zonder heisa

6 augustus 2021 | 1 minuut lezen

De eerste 24 uur gratis stallen en dan pas betalen. Dat concept kennen we onder andere van NS-stallingen. In Vlaanderen borduurt men voort op dit concept, door het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken.

Fietsberaad Vlaanderen werkt samen met een aantal fietspartners binnen het Mobilidata-programma aan het proefconcept ‘24U Zone’ in Antwerpen-Berchem. Daarbij wordt ingezet op automatische detectie van de fiets.

De fiets is daartoe uitgerust met een draadloze RFID-tag die automatisch herkend wordt als de fietser de stalling binnenrijdt en verlaat. Fietsen mogen door de testgebruikers voor een periode van maximum 24u gestald worden in de buurt van het perron. Ze hebben daar een gegarandeerde plek.

Een app en sms-berichten houden gebruikers op de hoogte van de locatie van hun fiets en hoe lang die al gestald is. Medewerkers van het Fietspunt hebben toegang tot een dashboard, waarmee ze ook berichten kunnen sturen naar de (anonieme) eigenaars van een fiets.

Onderzoek moet uitwijzen in welke mate dit pendelaars kan motiveren om met de fiets naar het station te komen en of deze werkwijze helpt om stallingen efficiënter te benutten, omdat weinig tot geen personeel nodig is.

Binnenkort worden de eerste resultaten bekend gemaakt.

 

NieuwsAgendaDocumentenOver het kennisnetwerk