Nieuwsbericht

Check haalt alle deelscooters weg uit Nijmegen en Zwolle

Profielfoto van Kennisplatform CROW
21 december 2023 | 1 minuut lezen

Check heeft op eigen initiatief al haar deelscooters weggehaald uit Nijmegen en Zwolle. Dat komt onder andere omdat er in Zwolle strengere regels zijn voor het gebruik van de scooters, zoals een gebruikersverbod tussen 1 en 6 uur ’s nachts. De scooters bleken daardoor niet lucratief genoeg.

Ook hielp de landelijke helmplicht niet, die begin 2023 inging. “Wij zijn tot scherpe keuzes gedwongen in Zwolle, juist om te waarborgen dat de rest van het bedrijf financieel gezond is en blijft”, vertelt de woordvoerder van Check. Het is onduidelijk waarom Check zich terug heeft getrokken uit Nijmegen: “Diverse zaken hebben geleid tot de beslissing om, in goed overleg met de gemeente, ons terug te trekken uit Nijmegen.”

Nijmegen

Check heeft in Nijmegen veel moeite moeten doen om er te starten; ze kon daar namelijk geen werkplaats vinden. De aanbieder was slechts elf maanden werkzaam in deze gemeente. Voor de kerst zijn de meeste scooters al weggehaald; voor het eind van het jaar zijn ze allemaal weg. De gemeente Nijmegen waardeerde Check wel: zij beoordeelde de deelscooteraanbieder als de beste van alle aanbieders. De gemeente was vooral te spreken over het beloningssysteem, waarmee gebruikers punten kunnen krijgen voor goed parkeergedrag, en over de samenwerking met NS.

Zwolle

De deelscooters in Zwolle hadden namen als Manou, Boudewijn, Carlijn of Omar en reden er anderhalf jaar rond. Ook hier zijn alle deelscooters voor het eind van het jaar weg uit de stad. Go Sharing deed dat ruim een jaar geleden al met 150 deelfietsen. Aanbieder Dott heeft nooit deelfietsen naar de stad gebracht. Er zijn dus nog maar twee van de vijf aanbieders van deeltweewielers over. De vraag is: is er wel voldoende vraag?

Andere aanbieders

In Zwolle en Nijmegen zijn nog wel deelscooters en -fietsen te huren van andere aanbieders, waaronder die van Felyx. Ook sluit Check niet uit dat zij ooit nog terugkeert naar deze steden.

Bron: verkeersnet.nl en gelderlander.nl en ad.nl