Nieuwsbericht

Solar carports in Deventer

Profielfoto van Kennisplatform CROW
22 december 2023 | 1 minuut lezen

In Deventer zijn er in ieder geval vijf geschikte locaties voor het plaatsen van solar carports. Dit zijn met zonnepanelen overdekte parkeerplaatsen.

Op 22 maart heeft de gemeenteraad van Deventer de motie ‘Duurzaam parkeren’ aangenomen. Onderzoek naar de haalbaarheid van de solar carports was onderdeel van die opdracht. Er zijn vijf geschikte locaties gevonden. Voor twee wordt een aanpak uitgewerkt, twee andere zijn geïnteresseerd, de vijfde heeft op dit moment geen interesse. De eigenaren van de locaties worden door de gemeente gestimuleerd en geholpen om de solar carports mogelijk te maken.

Voordelen

Door nieuw beleid van de provincie zijn zonnepanelen op daken en solar carports de belangrijkste mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie. Solar carports zijn te combineren met het laden van elektrische auto’s. Bovendien bieden ze kansen voor ondernemers om zonne-energie op te wekken, die ze direct zelf kunnen gebruiken. Wethouder Thomas Walder (Energie): “Met solar carports maken we optimaal gebruik van de beschikbare ruimte in de stad. Bovendien staan de auto’s altijd droog in het najaar en koel in het voorjaar en de zomer. Allemaal voordelen.”

9.000 zonnepanelen

Twee locaties zijn eigendom van de gemeente. Daar kan de gemeente dus zelf de solar carports realiseren. Dat ligt anders voor private partijen. “Die zijn wel erg geïnteresseerd, dus daar gaan we alles aan doen om hen op weg te helpen deze carports mogelijk te maken,” aldus de wethouder. Op de vier locaties bij elkaar is er maximaal ruimte voor ongeveer 9.000 zonnepanelen met een totaal oppervlak van maximaal 4 hectare. Dit komt overeen met het energieverbruik van ruim 1000 huishoudens.

Bron: deventer.nl