Nieuwsbericht

Terschelling overweegt betaald parkeren: eilanders kunnen auto niet kwijt bij haven

Profielfoto van Kennisplatform CROW
2 mei 2024 | 1 minuut lezen

Terschelling worstelt met parkeerproblemen. Vooral in de omgeving van de haven is het lastig om de auto kwijt te kunnen in het toeristenseizoen. De gemeenteraad wil dat het college actie onderneemt.

Eilanders moeten flink wat moeite doen om een plekje voor de auto te vinden in de omgeving van de veerboot. Daarom dringt de raad aan op het haast maken met nieuw parkeerbeleid.
Jan-Willem Adams van de PvdA stelde schriftelijke vragen aan het college. "Het parkeerterrein staat vaak vol met busjes van bedrijven die van het vasteland komen. Als eilanders dan snel met de boot mee moeten, kunnen ze nergens hun auto kwijt."
Die werkauto's doen niets verkeerd, want in de haven is amper parkeerbeleid. Iedereen mag de auto net zo lang ergens neerzetten als men wil. Maar dat levert dus overlast op voor de eilanders.

Betaald parkeren als oplossing

"Er is een voorbeeld van een vrouw die 39 weken zwanger was. Die moest eigenlijk halsoverkop naar het ziekenhuis, met de boot mee. Er was geen parkeerplek en ze parkeerde snel ergens waar het niet mag, en toen kreeg ze een boete", vertelt Adams.
Wethouder Jeltje Hoekstra zegt op de hoogte te zijn van de problemen. Zij zegt dat er in 2022 een document is opgesteld met mogelijke oplossingen. Het parkeerbeleid op West wordt volgens haar dit jaar pas aangepakt. "We kunnen niet alles tegelijk, er liggen veel zaken op ons bord."
Het college denkt aan betaald parkeren als mogelijke oplossing. Eilanders van het oosten zouden dan een parkeerkaart kunnen kopen, zodat ze het hele jaar op de haven kunnen parkeren.

Onmoedigingsbeleid

Daarmee worden andere gebruikers aangemoedigd om andere oplossingen te zoeken, zoals het langparkeerterrein wat verder op het eiland.
"We belden ook wel eens met bedrijven om ze te wijzen op ons langparkeerterrein. We vragen hen de busjes daar neer te zetten als ze in het weekend weggaan", zegt Hoekstra. Maar een actief ontmoedigingsbeleid bij de haven is er nog niet.

Bron: omropfryslan.nl