Nieuwsbericht

Groningen plaatst zelf laadpalen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
16 januari 2024 | 1 minuut lezen

Eind december plaatste de gemeente Groningen haar eerste zelf geëxploiteerde laadpaal voor elektrische auto's. In drie jaar tijd komen er honderden palen bij om de overstap naar elektrisch rijden te versnellen.

Door het plaatsen van laadpalen zelf te regelen kiest de gemeente voor meer regie op levering en plaatsing. Zij breidt het netwerk van openbare laadpalen de komende drie jaar met zo’n drie- tot vijfhonderd palen uit. Wethouder Broeksma van Energietransitie: “Wat ons betreft gaat de pauzeknop eraf en gaan we meer en sneller palen plaatsen waardoor de overstap naar een elektrische auto makkelijker wordt.”

Dekkend laadnetwerk

In de Visie Openbare Laadinfrastructuur Groningen 2025 maakt de gemeente duidelijk dat zij een snelle transitie naar emissievrij vervoer wil. Een belangrijke voorwaarde is een dekkend netwerk van openbare laadpalen in woonwijken en op bedrijventerreinen.
Voorheen werden de laadpalen geplaatst door een commerciële partij, maar de gemeente is van dit concessiemodel afgestapt. Sindsdien zijn er bij de gemeente 200 aanvragen voor een laadpaal binnengekomen, waarvan er 150 voldoen aan de voorwaarden. Daarbovenop komen nog 40 palen die door de voormalige concessiehouder geplaatst zouden worden. Deze palen worden met voorrang geplaatst.

Bron: gemeente.groningen.nl en  mobiliteitsplatform.nl