Nieuwsbericht

Duurzame verlichting in parkeergarages

Profielfoto van Kennisplatform CROW
23 januari 2024 | 1 minuut lezen

In de parkeergarages Markthal (Rotterdam) en IJdock (Amsterdam) is duurzame verlichting geïnstalleerd. Het licht dimt als er geen beweging gedetecteerd wordt. Is er wel een beweging, dan gaan alleen de lampen daar in de buurt aan. Dit bespaart veel energie.

Bewegingsdetectoren

De eigenaar van de parkeergarages Markthal (Rotterdam) en IJdock (Amsterdam), Interparking, wil duurzaam en milieubewuster zijn. Daarom hebben zij in samenwerking met RentAlite innovatieve duurzame verlichting geïnstalleerd in die parkeergarages. Deze nieuwe verlichtingssystemen, uitgerust met geavanceerde bewegingsdetectoren per armatuur, zijn ontworpen om de energie-efficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd bij te dragen aan het milieu.

Automatisch dimmen

Een kenmerk van de geïnstalleerde verlichting is het vermogen om automatisch te dimmen wanneer er geen beweging wordt gedetecteerd. In een stand-by modus dimt het armatuur naar 10% vermogen. Alleen de armaturen in de directe omgeving van de gedetecteerde beweging worden op vol vermogen geactiveerd. Dit intelligente systeem leidt tot aanzienlijke energiebesparingen, geschat op ongeveer 750 kilowattuur per dag op beide locaties.

Uitbreiding naar andere locaties

Iwan Fernhout, vastgoedmanager bij Interparking, is tevreden over de succesvolle samenwerking met RentAlite. “We zijn erg tevreden over het behaalde resultaat tot dusver en kijken of we dit initiatief in de toekomst verder kunnen uitbreiden naar andere locaties. Met deze duurzame verlichtingsoplossingen en vooruitstrevende technologieën willen wij ons aandeel leveren aan een groenere samenleving. Wij blijven ons inzetten voor de realisatie van onze duurzaamheidsdoelstellingen en overwegen de mogelijkheid om dergelijke initiatieven uit te breiden naar andere locaties.”

Bron: interparking.nl en mobiliteitsplatform.nl