Nieuwsbericht

Parkeerhandhaving met parttime scanauto

Profielfoto van Kennisplatform CROW
31 januari 2024 | 1 minuut lezen

Met een parttime scanauto kan ook een gemeente met een klein of beperkt betaald-parkeergebied een scanauto inzetten voor parkeerhandhaving.

Scanauto

Scanauto's zijn ontworpen om snel en efficiënt grote hoeveelheden kentekens te scannen. Daarmee is het eenvoudig om toezicht te houden op een groot gebied, met veel parkeerplekken. Dit leidt tot een verhoogde naleving van het parkeerbeleid en draagt daarmee bij aan een hogere betalingsbereidheid. Scanauto's zijn dus een belangrijk onderdeel van parkeerhandhaving.
Elke gemeente met betaald parkeren en/of vergunningsgebieden wil een efficiënte parkeerhandhaving. Een goed ingezette scanauto is de meest economische en effectieve methode voor parkeerhandhaving. Bij een klein of beperkt betaald-parkeergebied is het niet haalbaar om een scanauto in te zetten. Een parttime scanauto biedt dan uitkomst, zelfs voor gemeenten met een areaal van zo’n 1500 betaalde parkeerplakken.

Voordelen

Veel gemeenten gebruiken vergelijkbare basiscriteria voor inzet van een scanauto. De software van een parttime scanauto houdt rekening met verschillen en de wensen van de deelnemende gemeenten. Een parttime scanauto bespaart veel kosten; een gemeente zet hem een bepaalde tijd in, en daarna gebruikt een andere gemeente de auto. De parkeerhandhaving is efficiënter en door (on)regelmatig gebruik van de auto gaat de betalingsbereidheid van parkeerders omhoog. De verzamelde data van de scanauto kan gebruikt worden voor nieuw parkeerbeleid.

Bron: mobiliteitsplatform.nl