Nieuwsbericht

Stations belangrijke schakel in hub netwerk Overijssel

Profielfoto van Kennisplatform CROW
1 februari 2024 | 1 minuut lezen

De provincie Overijsselse en NS werken samen bij de ontwikkeling van regiohubs en willen de komende jaren blijven investeren in duurzame bereikbaarheid. Op 26 januari ondertekenden Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema en NS Regiodirecteur Maarten Haverkamp op het provinciehuis te Zwolle een convenant dat de samenwerking bevestigt bij de ontwikkeling van regiohubs. De ontwikkeling van de regionale hubs zijn bedoeld om de bereikbaarheid te verbeteren. Dit door verschillende vervoersnetwerken en voorzieningen aan elkaar te verbinden.

Regionale hubs

Een hub is een plek waar reizigers terecht kunnen voor meerdere vormen van openbaar vervoer en goede aansluitingen. Er zijn voorzieningen zoals parkeerruimte, fietsenstallingen of horeca. “Met hubs maken we het mogelijk om bijvoorbeeld auto en trein te combineren, wat leidt tot minder files, minder uitstoot en betere bereikbaarheid. Reizen met de trein wordt aantrekkelijker door fijne en goed bereikbare stationsomgevingen,” aldus Maarten Haverkamp, NS Regiodirecteur Noordoost.

De ontwikkeling van regiohubs vindt plaats in samenhang met de ontwikkeling van lokale hubnetwerken door gemeenten, de opkomst van deelmobiliteit en de toenemende druk op de ruimte in de Overijsselse steden. Met de hubs willen provincie en NS dat er meer duurzame reizen in Overijssel plaats gaan vinden door een toename van lopen, fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer.
Overijssels gedeputeerde Martijn Dadema: “We willen graag meer doen om de reis tussen je thuis en je werk aangenamer te maken. Door deze reis beter te laten aansluiten op de verschillende vervoersmogelijkheden, zetten we meer in op duurzaam en snel reizen van A naar B. We vinden het belangrijk dat de Overijsselse dorpen en steden nog beter met elkaar worden verbonden. De regionale hubs bieden daarin een uitkomst,”.

Pilot locaties

Provincie en gemeenten hebben, om ervaring op te doen, gekozen om te starten met vijf pilotlocaties, namelijk station Kampen-Zuid, station Dalfsen, station Steenwijk, P+R, Enschede Zuiderval en P+R Zwolle Hessenpoort. Drie van deze vijf pilotlocaties zijn locaties met een station: Dalfsen, Steenwijk en Kampen-Zuid.

Bron: overijssel.nl