Nieuwsbericht

Lancering Parkeren Plus-app

Profielfoto van Kennisplatform CROW
2 mei 2024 | 1 minuut lezen

SHPV werkt al een tijdje aan het digitaliseren van het GPK-parkeerrecht. Samen met de RDW is er nu de Parkeren Plus-app ontwikkeld, zodat mensen met een beperking zorgeloos gratis kunnen parkeren op plekken waar betaald parkeren geldt. Het project is gestart in de regio Eindhoven.

Aanleiding

In Nederland zijn er zo’n 250.000 houders van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK), die staan vastgelegd in een RDW-register. Steeds meer gemeenten passen een vorm van digitale handhaving toe. “De papieren GPK is hierbij een spelbreker”, aldus Wilco van de Vosse, Project- en Accountmanager bij SHPV. Deze papieren versie zorgt voor veel frustratie, onterechte boetes en illegaal gebruik. Bovendien is deze niet te scannen met scanauto’s, waardoor er meer handhaving op straat nodig is. Dankzij de Parkeren Plus-app kunnen gemeenten GPK’s efficiënter checken en kunnen mensen met een beperking zorgeloos parkeren op straat.

Start in Eindhoven

Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle gemeenten meedoen; de app is een landelijke tool voor de eindgebruikers. De regio Eindhoven heeft de primeur. Deze regio bestaat uit zo’n 19 gemeenten. “We gaan gemeenten helemaal ontzorgen met allerlei middelen en ook het draagvlak is geregeld.”, aldus Van de Vosse. Zij krijgen onder andere materiaal voor socialmediaposts en de gemeentelijke website, een voorbeeldbrief voor GPK-houders, een instructievideo over de werking van de app en een flyer met een stappenplan voor het gebruik ervan.

Geen betaald parkeren, maar wel meedoen

De Parkeren Plus-app is volgens Van de Vosse ook handig in gemeenten waar er geen betaald parkeren is. Kaarthouders hoeven maar een keer hun kenteken in de app in te voeren. In de app is bovendien in een oogopslag te zien wat alle lokale gemeentelijke regels zijn, wat veel meer duidelijkheid geeft. “Kaarthouders kunnen dan ook zorgeloos in een andere gemeente op bezoek gaan, of gaan winkelen of iets dergelijks.” Dit betekent dat deze gemeenten er wel voor moeten zorgen dat ‘hun’ kaarthouders goed zijn geregistreerd in het register.

Bron: mobiliteitsplatform.nl