Nieuwsbericht

Moderne parkeeroplossing voor gemeente Amsterdam

Profielfoto van Kennisplatform CROW
2 mei 2024 | 1 minuut lezen

Sinds 1 januari 2024 is P1 officieel de parkeerdienstverlener voor betaald parkeren in Amsterdam. Om de parkeerhandhaving efficiënter en automatisch te laten verlopen, startte de gemeente Amsterdam een project samen met Q-Park Nederland en ScanGo.

Scanautoplatform

Voor de parkeerhandhaving in Amsterdam is een scanautoplatform ingezet. “Dit platform is de ruggengraat van het handhavingsproces en verwerkt alle data die de 24 scanauto's waarnemen”, aldus een van de oprichters van ScanGo. “Fiscale overtredingen binnen de regimetijden worden na tal van automatische controles automatisch herkend. Na een laatste beoordeling worden deze vervolgens aangeboden ter inning”. Daarnaast is er controle op bepaalde Mulder-feiten, zoals parkeren op de stoep. Inning van Mulder-feiten gaat via het CJIB. De gegevens hiervoor worden aangeleverd via de nieuwe BUBS-koppeling.

Speciale software

Het platform van het bedrijf biedt echter nog veel meer. Het gebruikt speciale RoadSignRadar-software, dat automatisch parkeerborden herkent in de openbare ruimte. Deze informatie wordt gebruikt ter ondersteuning bij reacties op, en het voorkomen van, bezwaarschriften. Om de gereden kilometers van de scanauto optimaal te benutten, controleert de StreetlightScan-software tegelijkertijd de werking van de straatlantaarns. “Als een straatlantaarn defect blijkt te zijn, krijgt de gemeente hiervan een signaal. Zo kan zij deze vervolgens laten repareren”. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare parkeerplaatsen in de stad, levert het bedrijf ook statistische informatie aan over de beschikbaarheid en bruikbaarheid van parkeerplaatsen. Is een parkeerplaats bezet – anders dan door een geparkeerde auto – dan wordt deze informatie ook aangeleverd.
Het platform biedt bovendien modules voor zero-emissiezones en milieuzones. Een andere innovatie is de WasteDetector, die automatisch afvaldumpingen kan signaleren.
De oplossing die in Amsterdam is geïmplementeerd, zet een groeiend aantal andere gemeentes ook in, waaronder Hoorn, Amstelveen, Almere en Zaanstad.

Bron: mobiliteitsplatform.nl