Nieuwsbericht

Uitbreiding Dashboard Deelmobiliteit met deelauto's

Profielfoto van Kennisplatform CROW
19 juni 2023 | 1 minuut lezen

CROW is voornemens het Dashboard Deelmobiliteit uit te breiden met deelauto's. Om de gegevens van deelauto-aanbieders te laten voldoen aan de privacywet, ligt er nu een tekst die gemeenten kunnen opnemen in hun Algemene Plaatselijke Verordening.

Nu fietsen, scooters en bakfietsen goed in het Dashboard Deelmobiliteit zitten, is de ambitie van CROW om hieraan deelauto’s toe te voegen. Hiervoor heeft ICT Recht, in opdracht van CROW, een tekst gemaakt die als wettelijke basis kan dienen voor het vertrekken van informatie door aanbieders van deelmobiliteit. Bekijk hiervoor het Advies deelmobiliteit.

Het Dashboard Deelmobiliteit is gelanceerd in 2022. De online tool maakt alle vormen van deelmobiliteit inzichtelijk voor gemeenten. Het dashboard is de voortzetting van het Dashboard Deelfiets dat in 2019 is ontwikkeld om gemeenten meer inzicht en grip te geven in het gebruik van de free floating deelfietsen die op dat moment in opkomst waren.
 

Data-uitwisseling

In 2019 was het pionieren met enkele aanbieders van deelmobiliteit die sindsdien data over het gebruik van hun deelfietsen beschikbaar stellen. Vervolgens heeft CROW de data-uitwisseling gestandaardiseerd en is het delen van data een eis om een vergunning te krijgen voor het aanbieden van deelmobiliteit. Het dashboard laat inmiddels meer dan 13.500 voertuigen zien. Die voertuigen staan verspreid over heel Nederland en het worden er elke dag meer.

Het dashboard bestaat uit een aantal onderdelen: aanbod, verhuringen en ontwikkelingen, verbodsgebieden en hubs. Aanbod laat zien waar en hoelang elk voertuig te huur is (of hoe lang het te huur stond in het verleden). Die informatie geeft inzicht in bijvoorbeeld waar overlast ontstaat door langdurig geparkeerde deelvoertuigen op plekken waar ze eigenlijk niet zouden moeten staan of in locaties waar de dichtheid van deelvoertuigen hoog is. Het kaartje hierboven geeft een beeld van de verdeling van deelvoertuigen over Rotterdam.

Vragen? Neem contact op via info@dashboarddeelmobiliteit.nl