Nieuwsbericht

Den Haag: uitslag loterij parkeerplaatsen bij Hofbadtoren onverbiddelijk

Profielfoto van Kennisplatform CROW
6 mei 2024 | 2 minuten lezen

Een aantal bewoners van de Hofbadtoren in Ypenburg is steil achterover gevallen, omdat ze definitief geen recht hebben op een parkeerplek aan de voet van hun appartementencomplex. Voor de 62 parkeerplekken op het binnenterrein werd een loterij uitgeschreven en half april volgde de uitslag.
Over 110 bewoners 62 parkeerplekken verdelen die een of meer auto's bezitten. Dan is de kans groot dat je achter het net vist bij het vinden van een plek. Een loterij was volgens corporatie Staedion de enige manier om de plaatsen eerlijk te verdelen, terwijl de gemeente Den Haag 'met verbazing kennis heeft genomen' van deze gang van zaken.

Uitgeloot

Autobezitters die zijn uitgeloot kunnen wel in aanmerking komen voor een parkeerplek in een van de vier garages in Den Haag Ypenburg, waarbij die aan de Lindberghlaan tot een half uur lopen is.
Als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis, heeft Michelle (28) haar autootje hard nodig. Nu kan ze nog op het binnenterrein van de Hofbadtoren parkeren, maar op 1 mei wordt haar toegangspasje geblokkeerd. In de woonwijk iets verderop parkeren is volgens haar geen optie, want dan betaal je tot 37,50 euro per dag voor een plek. Haar partner heeft een eigen bedrijf en een voertuig, maar ook hij is uitgeloot van een parkeerplaats op het binnenterrein. 'Het lukt hem niet om een parkeervergunning te krijgen, ook niet als je ondernemer bent.' Want dat is volgens haar en andere bewoners de oplossing: een parkeervergunning. De gemeente Den Haag is overigens niet van plan om die te verstrekken. Onbegrijpelijk, menen de bewoners. Er zou namelijk geen parkeerprobleem in de buurt zijn.
'Niemand begrijpt dit', foetert Rob Gerritsen. Zijn zoon Niels nam - net als Michelle - eerder deze maand deel aan de parkeerplaatsen-loterij. Ook hij is niet ingeloot. 'U komt dus niet in aanmerkelijk voor een parkeerplek op het eigen terrein', staat er onverbiddelijk in de brief van Staedion. 'Wij begrijpen dat dit teleurstellend nieuws kan zijn en vinden het spijtig dat wij u geen positief bericht kunnen geven', valt er te lezen. Van enige parkeerdruk rondom de Hofbadtoren is volgens vader Rob absoluut geen sprake, dus waarom kunnen er geen parkeervergunningen worden verstrekt, vraagt hij zich hardop af. 'Het is schandalig. En dit gaat allemaal over de rug van de huurders. Ook hij meent dat er maar één oplossing is: 'Geef de huurders die zijn uitgeloot gewoon een parkeervergunning.'

Genummerde parkeerplaatsen

De uitgelote bewoners worden straks dagelijks herinnerd aan de - voor hun - negatieve uitslag, want het parkeerterrein wordt binnenkort klaargemaakt voor de verhuurde plekken. 'Iedere parkeerplek geven we een nummer en we passen het toegangssysteem aan', meldt Staedion.
Alle bewoners van de Hofbadtoren hebben nu nog een pas om op het binnenterrein te komen, maar die wordt per 1 mei geblokkeerd. Alleen degenen die ingeloot zijn kunnen dan nog door de poort. Staedion verwijst de bewoners naar vier parkeergarages waarvan er een tot op een half uur afstand ligt. Sommige bewoners menen dat het aantal plekken in deze vier garages eveneens gering zal zijn. Staedion bestrijdt dat. 'Wel geldt dat bewoners van deze nabijgelegen wooncomplexen voorrang hebben.'

Geen parkeervergunning

Bewoners die zijn uitgeloot van een parkeerplaats op de binnenplaats, krijgen geen parkeervergunning. 'Om te voorkomen dat de auto's van de bewoners van de Hofbadtoren extra parkeerdruk opleveren in de wijk, kunnen deze bewoners geen vergunning krijgen. Dit is bekend bij Staedion', aldus wethouder Arjen Kapteijns (Mobiliteit, GroenLinks).

Staedion moet gaan communiceren

'Afwijken van de gemaakte afspraken betekent ook benadelen van andere bewoners die hun woningen kochten, uitgaande van de gemaakte afspraken', voegt Kapteijns daaraan toe. 'Ik hoop dat Staedion die volgende stap in de uitvoering van hun plan op korte termijn kan communiceren en realiseren. Dat neemt onduidelijkheid weg.'
Op de parkeerplaatsen-loterij zijn honderd reacties gekomen, meldt corporatie Staedion. 62 huurders zijn ingeloot en 38 huurders zijn uitgeloot. De corporatie zegt intensief overleg te hebben gevoerd met de gemeente over het verstrekken van parkeervergunningen. 'Helaas is daar geen mogelijkheid voor. De gemeente houdt vast aan haar beleid', besluit Staedion.

Zie ook het eerdere bericht

Bron: omroepwest.nl