Nieuwsbericht

Den Haag: betaald parkeren levert gemeente meer op dan verwacht

Profielfoto van Kennisplatform CROW
6 mei 2024 | 1 minuut lezen

De gemeente Den Haag heeft vorig jaar miljoenen euro's meer opgehaald met betaald parkeren dan verwacht. Ook kreeg Den Haag meer geld van het Rijk. Hierdoor heeft de stad het jaar 2023 afgesloten met een overschot van ruim 30 miljoen euro. Wel zijn er zorgen over hogere kosten van bouwprojecten.
'Een bescheiden positief jaarresultaat van 31,1 miljoen euro.' Zo omschrijft wethouder Saskia Bruines (D66) de programmarekening van 2023 die zij vrijdagmiddag op haar werkkamer presenteert. Daarin staat of de ambities uit de begroting zijn ingevuld.
Een opvallende uitkomst is dat de verhoging van de parkeertarieven op straat en de uitbreiding van het betaald parkeren in een aantal woonwijken meer geld heeft opgebracht dan gedacht. Het gaat om een bedrag van 15 miljoen euro.

Meer parkeertransacties

'We hadden vooraf de inschatting gemaakt dat de parkeeropbrengsten lager zouden zijn, omdat we een terugloop verwachtten in het betaald parkeren', zegt Bruines. 'Maar dat is niet gebeurd. Er zijn in 2023 zelfs meer parkeertransacties geweest.'
De bedoeling van betaald parkeren is onder meer het terugdringen van parkeeroverlast, maar het is volgens Bruines niet te zeggen of deze cijfers aantonen dat dit doel dus niet is bereikt. 'We moeten uitzoeken wat dit betekent voor de parkeerdruk', zegt ze.

Bron: omroepwest.nl