Nieuwsbericht

Parkeerkosten zijn grootste ergernis

Profielfoto van Kennisplatform CROW
19 september 2023 | 1 minuut lezen

De hoge kosten voor het parkeren zorgen voor de grootste ergernis. In parkeergarages gevolgd door te kleine parkeerplekken en obstakels. Bij straatparkeren door het lang zoeken naar of het niet kunnen vinden van een beschikbare parkeerplek. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Norstat, uitgevoerd in opdracht van EasyPark.

Kosten

Een ruime meerderheid van automobilisten in Nederland ervaart de kosten om te parkeren in parkeergarages als ‘buitenproportioneel’. Automobilisten vinden het logische dat gemeenten en bedrijven geld vragen om ergens te parkeren, maar de parkeerkosten van een parkeergarages zijn een serieuze drempel. Twee derde van de respondenten zegt vaker gebruik te willen maken van parkeergarages, als de tarieven lager zijn.

Beschikbare plaatsen

Exploitanten van parkeergarages zouden automobilisten beter moeten voorlichten over parkeertarieven. In drukke stadscentra is het parkeren op straat soms duurder dan in een nabijgelegen parkeergarage. Op straat is namelijk een beperkte aantal beschikbare parkeerplaatsen en er is een hogere vraag naar parkeerruimte. In parkeergarages zijn veel meer parkeerplekken beschikbaar; ruim de helft van de respondenten geeft aan dat er bijna altijd wel plek is om te parkeren. Dat steeds meer garages contactloos betalen accepteren, is ook een groot voordeel boven straatparkeren.

Voordelen

Bijna twee derde van de respondenten geeft aan dat parkeergarages bijdragen aan een prettiger straatbeeld, ongeveer hetzelfde aantal denkt dat ze bijdragen aan minder zoekverkeer, bijna de helft denkt dat parkeergarages zorgen voor minder irritaties.

Bron:

www.verkeersnet.nl

www.mobiliteitsplatform.nl