Nieuwsbericht

Utrechtse VVD laat parkeervisie juridisch toetsen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
19 januari 2024 | 1 minuut lezen

Bij de coalitieonderhandelingen in de gemeente Utrecht is het voorstel van GroenLinks om in de hele gemeente betaald parkeren in te voeren, aangenomen. Omdat de invoering via een belastingmaatregel is genomen, is er geen referendum mogelijk. De VVD wil de invoering tegenhouden en vraagt in een commissievergadering om een aanpassing van de parkeervisie om wel een referendum mogelijk te maken.

Externe juridische toets

Omdat de coalitie instemde met het voorstel van GroenLinks om betaald parkeren in de hele stad in te voeren, is het besluit genomen. De praktische invoering wordt nu via een belastingmaatregel genomen, en dat soort maatregelen zijn niet referendabel.
In een commissievergadering heeft de VVD nu gevraagd om de parkeervisie aan te passen, en dan zou het besluit wel referendabel zijn. Marijn de Pagter, fractievoorzitter van de Utrechtse VVD: “Wij hebben de parkeervisie teruggestuurd naar het college, omdat parkeerbeleid volgens ons tot de omgevingsvisie behoort. Bij een omgevingsvisie hoort nu eenmaal een draagvlakmeting. Het college was het daar echter niet mee eens. Nu komt er een externe juridische toets voor de parkeervisie.”

Referendum

Volgens De Pagter is een referendum een tweede stap. “Het gaat nu meer om goed bestuur voeren. Maar het is wel waar dat wij een referendum willen en dat wij ook tegen de invoer van betaald parkeren zijn. Mensen betalen ten slotte al wegenbelasting.” Ook vindt het raadslid dat het onderwerp zich goed leent voor een referendum omdat het een relatief simpele vraag is of iemand wel of geen betaald parkeren wil.

Bron: verkeersnet.nl en rtvutrecht.nl