Nieuwsbericht

Heemstede moet door fout 100.000 euro parkeergeld terugbetalen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
16 februari 2024 | 1 minuut lezen

Iedereen die in 2024 (voor 15 februari) betaald heeft om de auto te parkeren in Heemstede, heeft recht op geldteruggave. Ook parkeerboetes zijn ten onrechte uitgeschreven. De gemeente heeft eind vorig jaar een juridische fout gemaakt in de verordening parkeerbelasting, waardoor Heemstede geen parkeergeld had mogen vragen. Bij elkaar gaat het om een bedrag van rond de 100.000 euro.

Juridische fout

Heemstede bepaalt jaarlijks op welke locaties parkeergeld betaald moet worden. Op 20 december 2023 heeft de gemeenteraad besloten dat de bevoegdheid voor het aanwijzen van de locaties niet bij het Heemsteedse college van B en W, maar bij de gemeenteraad ligt.
Bij dit besluit is niet direct in de verorderdening parkeerbelasting opgenomen om welke parkeergebieden het ging. Medewerkers van de gemeente kwamen er donderdag achter dat het gemeentebesluit daarmee incompleet was en de inning van parkeergeld vanaf 29 december onterecht. Dit geldt voor alle gebieden in Heemstede waar betaald parkeren of vergunningparkeren geldt. In de raadsvergadering van 14 februari is de fout gecorrigeerd door de bevoegdheid tijdelijk terug te draaien. Daarmee is betaald parkeren in Heemstede weer van kracht.

Vervelende situatie

Wethouder Arianne de Wit (Parkeren) spreekt van een vervelende situatie. „Het is voor het college een wake-upcall om dit soort vragen eerst goed te laten toetsen door juridische zaken. We hebben direct de handhavers gebeld om te stoppen met het uitschrijven van bonnen.”
Betalende parkeerders hebben recht op teruggave. Het gaat om parkeerkosten die gemaakt zijn in de periode van 29 december 2023 tot en met 15 februari 2024.
De Wit zegt dat handhavers dit jaar tot nu toe 350 boetes hebben uitgeschreven. Het gaat alleen op de Binnenweg al om ongeveer 52.000 transacties via parkeerapps. De gemeente schat dat in totaal rond de 100.000 euro parkeergeld mee gemoeid is.

Bron: telegraaf.nl en heemstede.nl en verkeersnet.nl