Nieuwsbericht

Van parkeergarage naar multifunctionele hub

Profielfoto van Kennisplatform CROW
7 juni 2023 | 2 minuten lezen

In de ambitie om de fysieke leefomgeving steeds autoluwer te maken, verandert ook de rol van de parkeergarage. Van een gebouw waarin zo efficiënt mogelijk zo veel mogelijk auto’s worden geparkeerd naar een mobiliteitshub met meerdere functies.

In de twintig jaar dat Continental Car Parks bestaat is de vraag van opdrachtgevers verschoven, weet Noortje de Boer. Ze werkt als commercieel projectmanager bij het bedrijf uit Twello en heeft in die rol veelal te maken met opdrachtgevers. “Continental Car Parks realiseert bovengrondse parkeergarages, tot nu toe vooral voor- opdrachtgevers als onderwijs- en zorginstellingen. De laatste paar jaar merken we er steeds meer vraag is naar mobiliteitshubs.” Daarmee veranderen ook de opdrachtgevers. Steeds vaker krijgt De Boer te maken met gemeenten of met projectontwikkelaars die de expertise van Continental Car Parks inzetten bij een onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Continental Car Parks fungeert dan als nevenaannemer.

Breder mobiliteitsvraagstuk

“We merken dat men op zoek is naar andere oplossingen. Ondergronds bouwen blijkt niet zo duurzaam als gedacht. Dus wordt gekeken naar bovengrondse parkeerdekken, mét extra functies. Dat levert stedenbouwkundig heel andere opgaven op. Bij parkeergarages is de focus echt gericht op de auto en hoe je er zo veel mogelijk efficiënt kunt parkeren. Bij hubs heb je te maken met een breder mobiliteitsvraagstuk. Het aantal auto’s zal iets afnemen, het aantal bewegingen echter niet.”

Het bouwen van een mobiliteitshub vraagt om andere bouwkundige oplossingen dan een parkeergarage, weet De Boer. “Het betekent onder meer dat de hoogte van de begane grond omhoog gaat om ruimte te maken voor andere functies, zoals winkels. Bovendien kiezen we ervoor om flexibel te bouwen, zodat we kunnen inspelen op veranderende wensen en eisen in de toekomst. Dat doen we door te werken met een modulair bouwsysteem, dat demontabel en herbruikbaar is. Zowel in de hoogte als in de breedte kunnen we daardoor parkeerdekken aanpassen, hoewel dat wel altijd afhankelijk is van de locatie.”

Groene daken en sportvelden

Hoewel elke locatie en elke opdrachtgever specifieke wensen heeft, werkt Continental Car Parks met een modulaire basisgarage. “Elke architect kan vervolgens esthetische waarde toevoegen. Te denken valt aan een groen dak, een sportveld op het dak, zonnepanelen, er zijn heel veel functies mogelijk”, weet De Boer. Uiteraard hangt dat af van wie de garage gaan gebruiken. “Daar kijken we met de ontwikkelaar naar. In het geval van woningbouw proberen we al in een vroeg stadium mee te denken over bijvoorbeeld de ontsluiting en de routing, maar ook over ruimtereservering voor deelmobiliteit en energieconcepten.”

Zo’n flexibele mobiliteitshub kan een belangrijke bijdrage leveren aan de bereikbare stad, denkt De Boer. “Zoals gezegd zal het aantal vervoersbewegingen niet afnemen. En bij die reis gaat het niet zozeer om de auto, maar wel om snel en comfortabel van A naar B komen. Als je het aantal auto’s in de stad wil verminderen, zul je het vervoer anders moeten organiseren." 

Rol van de overheid

Inmiddels heeft Continental Car Parks op een aantal plekken in Nederland mobiliteitshubs gerealiseerd. “We zitten in een overgangsfase, waarin we gaan zien wat wel werkt en wat niet. Ik denk ook niet dat je overal maar hubs neer moet zetten, maar dat je goed moet kijken welke plekken belangrijk zijn. Bovendien is het wat mij betreft deels een taak van de overheid om een rol te spelen in de mobiliteitstransitie. We merken dat het nu nog makkelijker gaat in de Randstad om mensen andere manieren van vervoer te laten kiezen, maar ook in plaatsen als Ede of Groningen worden nu stappen gezet.”

Dan nog die naam. Want de term mobiliteitshub is breed inzetbaar, van kleine parkeerplek voor deelmobiliteit tot grote locaties met een OV-knooppunt. “We willen eigenlijk nog een andere naam”, zegt De Boer dan ook. “Bij wijze van spreken heet een laadstation ook al een hub. Het gaat ons erom dat de naam juist wordt geïnterpreteerd. Voor ons betekent het dat we een naam willen voor een parkeergarage met verschillende functies."