Nieuwsbericht

Autosector bezorgd over toekomst EV-verkoop

Profielfoto van Kennisplatform CROW
10 maart 2023 | 1 minuut lezen

bron: BNR

Dat blijkt uit de nieuwe Global Automotive Executive Survey van KPMG, onder ruim 900 bestuurders in de top van de mondiale auto-industrie.

De leidinggevenden temperen de verwachtingen. Onder andere door aanhoudende kostendruk. Gestegen grondstofprijzen drijven de kosten van batterijen op waardoor elektrische auto's duurder zullen worden.

Zeer bezorgd

Meer dan de helft is 'zeer bezorgd' over de beschikbaarheid van materialen en componenten die nodig zijn voor de productie van elektrische auto's.

Met name zeldzame aardmetalen, lithium- en andere batterijcomponenten zijn schaars. Veel grondstoffen worden momenteel gewonnen en verwerkt in Azië, voornamelijk in China.

Er zijn dan ook honderden nieuwe lithium-, kobalt- en nikkelmijnen en verwerkingsfabrieken nodig daar, aldus de KPMG-studie.

EV-verkoop

De bestuurders schatten de wereldwijde EV-verkoop in 2030 nu een stuk lager in dan een jaar geleden. Het aandeel volledig elektrische auto's zal dan niet 70 procent maar op zo'n 40 procent uitkomen, verwachten ze.

Meer dan driekwart van de leidinggevenden vreest dat de gestegen rente, de energieprijzen en de totale inflatie hun bedrijf in 2023 negatief zullen beïnvloeden. Ondanks dat zijn ze wel positief gestemd over de winstgevendheid van de autobranche de komende jaren.

Meer weten? Luister De Nationale Autoshow met Loek Kramer van KPMG terug! Ook F1-verslaggever Erik van Haren van De Telegraaf was te gast.